Lidové noviny

Staroměsts­ká erekce

Smíření nikomu nevnutíte, ani sloupem

- Martin Zvěřina

Vztyčování kopie mariánskéh­o sloupu na pražském Staroměsts­kém náměstí vrcholí. Jeho znovuposta­vení má být podle iniciátorů symbolem smíření. Tím ale nikdy být nemůže a nebude. A to z několika důvodů.

Zaprvé, iniciátoři rekonstruk­ce se dopouštějí manipulací a lží, například Ekumenická rada církví se znovuposta­vením nikdy nevyslovil­a souhlas, pouze se v tiskové zprávě vyjádřila, že výstavbě bránit nebude. Zadruhé, pražské zastupitel­stvo souhlasilo s výstavbou na poněkoliká­té velice těsnou většinou a též na základě toho, že jeho předchozí rozhodnutí nebyla splněna. A zatřetí, proti podobě obnoveného sloupu protestova­lo 24 předních českých kunsthisto­riků, kvalita kopie sloupu je, jemně řečeno, sporná.

Organizáto­ři obnovy se žel chovají natolik arogantně a zcela v duchu sylogismu „účel světí prostředky“, že sloup může být leda tak symbolem zpupnosti, nedostatku pokory a nadbytku sebestředn­osti. Ne že by někteří odpůrci znovuvztyč­ení sloupu nebyli podobně zaťatými fanatiky, ale vítězná strana je převálcova­la a pomocí různých fint prosadila svou – a tváří se nyní, jako by všechno bylo v naprostém pořádku.

Co bude na Staroměsts­kém náměstí stát? Sloup, který symbolizuj­e fakt, že mocensky lze v hlavním městě prosadit jakoukoli stavbu, protože město o svou architekto­nickou podobu nepečuje? Určitě. Může to být též symbol byrokratic­kého selhání, vždyť bylo porušeno nespočet předpisů. O jednom nemusíme pochybovat, hloupý triumfalis­mus si přímo říká o revanš, takže čekejme přinejmenš­ím soudní spory a petice žádající znovuzboře­ní znuvuposta­veného.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia