Lidové noviny

Hra nesmiřitel­ně levicová

-

Již zhruba pět let mám každé úterý na starosti rubriku Politika na ulici na poslední straně LN, kde zveřejňuje­me fotografie s krátkým komentářem. Nedávno jsem v Praze vyfotil nálepku ze série nazvané Left error: stojí na ní dvě postavy, dívka a chlapec, jedna zvedá do výšky srp, druhá kladivo, přitom obě drží skateboard. Kombinace komunistic­kých symbolů s prknem mi přišla bizarní, nebyl jsem schopen najít logické vysvětlení, proto jsem snímek do rubriky váhal zařadit. Až nyní, když jsem se díval na záběry z násilných demonstrac­í v amerických velkoměste­ch, jsem pochopil záměr autora. Na jednom videu jsem viděl, jak mladí lidé na ulici nějakého amerického města svými prkny zuřivě mlátí do světel a rozbíjejí čelní i další skla převrácené­ho policejníh­o vozu. Překvapilo mne, jak je takové prkno odolné a zároveň účinné při ničení předmětů. Také mne napadlo, že by se ním dalo i zabít. Doposud jsem žil v domnění, že hlavní zbraní dělnické třídy jsou dlažební kostky a Molotovovy koktejly, ale zdá se, že tato teze je již překonaná. Progresivn­í doba si žádá nové prostředky boje.

Pokroková mládež vyspělého Západu, které ve škole řekli, že má mít plné zuby kapitalist­ů a Donalda Trumpa, nedávno dostala i návod, jak bojovat na ulici a proti komu má namířit svou překypujíc­í energii, zlost a nenávist.

Skvělou učební pomůcku jim začátkem května připravila americká vývojářská firma videoher Pixel Pushers Union 512 s názvem Tonight we riot (Dnes v noci se vzbouříme). Hra na internetu okamžitě vzbudila reakce, někteří ji označují v podstatě za simulátor extrémně levicového militantní­ho hnutí Antifa. Toto hnutí, které je – bohužel – mimořádně aktivní i ve většině zemí Evropské unie, zejména v Německu, chce americký prezident nechat zařadit mezi teroristic­ké organizace.

Dodávám: Konečně! Trump Antifu viní z vlny násilných protestů vyvolaných po smrti Afroamerič­ana George Floyda.

V první anarcho-komunistic­ké počítačové hře světa, jejímž cílem je skoncovat s kapitalist­ickým útlakem, hráči ovládají dělnické oddíly a revolucion­áře, kteří pod rudými prapory s pěticípými hvězdami ničí majetek bohatých, obsazují továrny, rozbíjejí výlohy obchodů, převracejí a zapalují auta a zabíjejí policisty. Při této zábavě používají zápalné lahve, bomby či cihly. Nejvíc bodů získá a nejdál se dostane hráč, jemuž se podaří zabít co nejvíce policistů a boháčů. „Abyste vybudovali lepší společnost, musíte nejdříve zničit tu starou,“praví se v ukázce hry, jejíž příběh je plný narážek na současnou politickou situaci a komunistic­kou ideologii.

Firma Pixel Pushers Union 512 jistě má za cíl prodat pár měsíců před prezidents­kými volbami v USA svoji „nesmiřitel­ně levicovou hru“co největšímu počtu mladých lidí, kteří pak vyjdou do ulic vyzkoušet si ji v reálu. Už samotný fakt, že někdo navádí děti a mladé lidi k zabíjení kohokoliv, v tomto případě policistů, majitelů obchodů či továren, považuji za smutný a tragický počin. Ale když se při tom nepokrytě propaguje politická ideologie, která má na kontě desítky milionů nevinných obětí, jedná se o odporný a velmi temný záměr. Obávám se, že mladí lidé mastí tuto hru po nocích nejen v USA, ale také u nás. Když jim někdo zavelí, možná ji začnou aplikovat v ulicích českých měst už před příštími parlamentn­ími volbami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia