Lidové noviny

ČTÚ vylepšil podmínky aukce sítí 5G

-

PRAHA Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) znovu upravil podmínky aukce kmitočtů pro sítě 5G. Vyhradil část frekvencí v klíčovém pásmu 700 MHz pro nového hráče. Úřad to oznámil včera s tím, že na připomínky v nově vypsané veřejné konzultaci mají operátoři další měsíc, zahájení výběrového řízení pak ČTÚ předpoklád­á během letošního léta.

„Z obdržených připomínek je zřejmý zájem několika významných subjektů o vstup na trh a shoda připomínku­jících, že případný nový operátor by měl mít možnost získat rádiové kmitočty v pásmu 700 MHz umožňující celoplošné pokrytí. ČTÚ proto nově v pásmu 700 MHz vyhrazuje blok o velikosti deset MHz pro nové zájemce o vstup na trh. Tím podporuje možnost vzniku nového celoplošné­ho infrastruk­turního hráče,“napsal ČTÚ.

V souladu s dlouhodobý­m cílem podpory vstupu nových hráčů na trh ČTÚ v novém návrhu zachoval závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů. Zpřísnil ale podmínky využití sítí stávajícíc­h operátorů tak, aby motivoval nové operátory k výstavbě vlastních sítí. Zvýšil tak parametry vlastního pokrytí obyvatelst­va a počtu vybudovaný­ch základnový­ch stanic. ČTÚ rovněž nově umožní, aby v závislosti na výsledcích tendru poskytoval­i na základě závazku národní roaming jen někteří ze stávajícíc­h operátorů.

V novém návrhu již také není vyčlenění části pásma 3400 až 3600 MHz pro průmyslové využití a v aukci se bude dražit celé spektrum. Držitelé kmitočtů budou ale povinni umožnit průmyslu nezávislé využití rádiových kmitočtů.

Vyvolávací ceny za jednotlivé aukční bloky byly stanoveny na základě analýzy dosažených cen v relevantní­ch evropských zemích.

Aukce má vynést kolem osmi miliard korun. O kmitočty vedle stávajícíc­h operátorů projevily v minulosti zájem například společnost Nordic Telecom nebo energetick­á firma ČEZ, spekuloval­o se i o Sazka Mobilu. Kvůli aukci 5G letos v lednu rezignoval na funkci dosavadní šéf ČTÚ Jaromír Novák. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia