Lidové noviny

Škoda Auto má potíže s rozjezdem

Prodeje koncernový­ch novinek včetně Octavie dál stojí kvůli vadám softwaru Škoda dostane nového šéfa, píše německý tisk

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Ve Škodě Auto se dál kupí problémy. Na začátku roku ji zasáhl koronaviru­s v Číně, poté v Evropě, oživení navíc komplikují potíže s novou Octavií. A teď se ještě chystají změny ve vedení automobilk­y – stávající šéf firmy Bernhard Maier má údajně zamířit do čela Porsche.

Škoda i celý koncern Volkswagen přitom mají dost problémů i bez pandemie. Zákazníkům nemohou kvůli potížím se softwarem předávat ani nové golfy, ani nové octavie. Tyto dva modely jsou přitom pro finanční zdraví celé skupiny zásadní.

Koncernová rošáda

V koncernu se proto připravují změny, které by měly vyřešení problémů urychlit, napsal tento týden německý magazín Auto Motor und Sport. Podle něj je hlavním cílem uvolnit ruce šéfovi skupiny Herbertu Diessovi, který řídí nejen celý kolos od motorek Ducati až po autobusy Scania, ale i samotnou značku Volkswagen. Tu by měl podle magazínu přenechat Oliveru Blumemu, nynějšímu řediteli Porsche.

A to se právě týká i české automobilk­y. Zdroje z koncernu říkají, že se ve vedení výrobce sportovníc­h vozů počítá s jejím někdejším obchodním šéfem Bernhardem Maierem, který už pátý rok stojí v čele Škody Auto. Kdo ho nahradí, nikdo neuvedl a automobilk­a tyto spekulace nekomentuj­e.

Nový šéf by tedy firmu nepřevzal v ideální situaci. Za normálních okolností by nyní prodeje jely naplno a nová Octavia by ke značce lákala zákazníky. Její moderní technologi­e by pak umožnily prodávat ji za vyšší ceny a s vyšší marží. K tomu má firma nové SUV Kamiq, stále čerstvou novinku Scala i například modernizov­aný Superb.

Jenže potíže s koronavire­m to komplikují. Oproti loňsku je firma letos s výrobou v Česku pozadu o sto tisíc aut. Čelí pokračujíc­ímu propadu stěžejních trhů. Sice má objednávky z minula, ale nové přicházejí pomalu. Na zhrouceném trhu pak není možné počítat s vysokými maržemi.

A také je tu zmíněný problém s Octavií. Ta sice uvolnila část prostoru SUV Karoq, ale stále tvoří zhruba 30 procent odbytu Škody, a je tak s náskokem nejsilnějš­ím modelem. Jenže automobilk­a octavie nepředává zákazníkům

Bernhard Maier (60) už přes dva týdny a stále není jisté, jak dlouho to ještě potrvá. Řešení potíží se softwarem se zatím nenašlo. „Stále probíhá interní analýza,“uvedl mluvčí podniku Pavel Jína.

Oficiálně je důvodem špatně funkční systém E.call, který má v případě nehody volat záchranáře. Stejná potíž zastavila i dodávky golfů a třetího ze spřízněnýc­h modelů Seatu – model Leon. Varováním bylo už odložené představen­í nového Golfu. O jeho problémech se softwarem se mluvilo dlouho a německá média to označovala za katastrofu. Když se nějakou potíž podařilo odstranit, objevila se vzápětí nová.

Nezdařená e-premiéra Problémy přitom nezůstaly jen u koncernový­ch bestseller­ů. Nezdařilo se ani uvedení elektromob­ilu ID.3, který se měl stát milníkem vstupu skupiny do éry elektromob­ilů. Důvodem jsou opět hlavně potíže se softwarem, který se podobá systému Android.

Firma na novinku navnadila zákazníky, kterým teď nemá co dodávat. Desítky tisíc lidí, kteří si auto rezervoval­i už loni na podzim, si je budou moci v půlce června teprve objednat. Také v tomto případě se problém týká i Škody, protože Volkswagen prošlapuje cestu a vyvíjí technologi­e, jež v Mladé Boleslavi převezmou.

Škoda dosud nezveřejni­la výroční zprávu za loňský rok, kterou měla původně nachystano­u na 23. března. Výsledky by přitom ukázaly, jak na firmu dopadly potíže na čínském trhu, kde loni prodala o pětinu méně aut než v roce 2018. To vše koronakriz­e prohloubil­a, v prvním čtvrtletí prodeje v Číně spadly meziročně o více než polovinu. V Evropě to není lepší, za první čtyři měsíce se odbyt škodovek propadl o 28 procent.

 ?? FOTO ČTK / ZR ?? leden únor březen duben produkce vozů 4799 meziroční změna -93,9 % 52 368 76 250 -35,6 % 1,8 % 84 957 13,2 %
Vyučený automechan­ik později vystudoval podnikovou ekonomiku. Začal jako obchodník s výpočetní technikou. Do automobilo­vého průmyslu se dostal v BMW, kde strávil 13 let a zastával různé vedoucí pozice v Německu i Velké Británii. Tam mnichovská automobilk­a vlastnila značky Rover a Land Rover. V roce 2001 přešel do Porsche, kde se stal šéfem německého zastoupení. Později převzal řízení globálních prodejů automobilk­y. Od listopadu 2015 je šéfem Škody Auto. Nyní se spekuluje, že by mohl převzít pozici ředitele značky Porsche.
FOTO ČTK / ZR leden únor březen duben produkce vozů 4799 meziroční změna -93,9 % 52 368 76 250 -35,6 % 1,8 % 84 957 13,2 % Vyučený automechan­ik později vystudoval podnikovou ekonomiku. Začal jako obchodník s výpočetní technikou. Do automobilo­vého průmyslu se dostal v BMW, kde strávil 13 let a zastával různé vedoucí pozice v Německu i Velké Británii. Tam mnichovská automobilk­a vlastnila značky Rover a Land Rover. V roce 2001 přešel do Porsche, kde se stal šéfem německého zastoupení. Později převzal řízení globálních prodejů automobilk­y. Od listopadu 2015 je šéfem Škody Auto. Nyní se spekuluje, že by mohl převzít pozici ředitele značky Porsche.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia