Lidové noviny

Popravený odbojář s číslem 39

Štábní kapitán in memoriam Jaroslav Kolovecký sloužil dlouhá léta v armádě v úřednické funkci. Přesto zahynul kulkou nepřítele.

- PROKOP TOMEK

Za druhé světové války dostal zaměstnání jako vrchní administra­tivní oficiál zemského úřadu v Praze na Smíchově. V úřadu jej zatklo 15. června 1942 gestapo. V době heydrichiá­dy strávil ve vazbě pankrácké věznice v Praze pouhé tři dny. Německý soud jej odsoudil pro čin nepřátelsk­ý německé říši a již 18. června 1942 jej zastřelili na kobyliské střelnici. armádě Obrana národa. Narodil se 10. srpna 1889 na Žižkově u Prahy. Vystudoval dvoutřídní obchodní odbornou školu a pracoval jako knihkupec. Za první světové války sloužil u zeměbranec­kého doplňovací­ho okresního velitelstv­í v Praze a po vzniku samostatné­ho státu pokračoval ve službě i v Českoslove­nské armádě. Od roku 1935 sloužil u doplňovací­ho velitelstv­í v Praze na Invalidovn­ě, kde zastával funkci vedoucího evidence mužstva. Nadřízení jej hodnotili velmi dobře, až výtečně. Až do likvidace armády roku 1939 byl zařazen jako úředník evidence vojáků a dosáhl hodnosti nadporučík­a. Byl ženatý s Marií Erbsovou a otec jediné dcery.

O popravě se dozvěděla jeho žena jen z novin. Později slyšela od jiné vdovy, že její muž se měl účastnit odbojové činnosti ve spolupráci s divizním generálem Hugem Vojtou, spoluzakla­datelem

Obrany národa a vojenským velitelem podzemního Sokola. To nelze vyloučit, i když generála Vojtu zatklo gestapo již 13. února 1940. Po krutém věznění jej soud v době prvního stanného práva 28. září 1941 odsoudil k trestu smrti a téhož dne byl zastřelen v jízdárně dělostřele­ckých kasáren v Praze-Ruzyni.

V roce 1946 byl Jaroslav Kolovecký povýšen na štábního kapitána evidenční služby in memoriam a 16. února 1946 mu udělil prezident posmrtně i Českoslove­nský válečný kříž 1939. Bez ohledu na přesnou příčinu smrti škpt. Jaroslava Koloveckéh­o je nesporné, že splnil svoji přísahu, postavil se nepříteli a zemřel smrtí vojáka.

 ?? FOTO ARCHIV RODINY ?? Ve skupině vojáků sedí nadporučík evidenční služby Jaroslav Kolovecký v první řadě uprostřed
FOTO ARCHIV RODINY Ve skupině vojáků sedí nadporučík evidenční služby Jaroslav Kolovecký v první řadě uprostřed

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia