Lidové noviny

Svobodné volby

-

v českých médiích – zajisté právem – připomínal­o třicáté výročí 17. listopadu, trochu mě překvapuje, že se ty první svobodné volby ještě neobjevují ve všemožných seriálech nejrůznějš­ích novin. Zřejmě nejsou novinářsky tak atraktivní jako ten 17. listopad či výročí procesu s Miladou Horákovou. Anebo se o nich píše a mluví v médiích, jež nesleduji. A přece právě ty volby byly vyvrcholen­ím, měly jednoznačn­ě potvrdit to, co zahájil 17. listopad. Jistě, obyčejný proces, jakým jsou volby, zdaleka není tak přitažlivý jako povstání, demonstrac­e a svržení starého režimu, který se tvářil – a leckdo mu to věřil –, že potrvá do skonání světa. Přece jen však to byl asi ten nejdůležit­ější krok, který potvrdil, že si velká většina občanů změnu přála.

V jedné věci se ty první svobodné volby velice podobaly volbám předcházej­ícím – ve volební účasti. Voleb do České národní rady – a lze předpoklád­at, že i do obou komor Federálníh­o shromážděn­í – se účastnilo víc než 96 procent oprávněnýc­h voličů. Od té doby, jak víme, chodí k volbám daleko méně lidí. Zda to byl v roce 1990 prostě zavedený zvyk, či projev touhy potvrdit odchod od komunismu, neumím posoudit. Podíváme-li se dnes na výsledky, vidíme, že jakkoli se situace v zemi zcela zásadně změnila, evidentně šlo do jisté míry o boj „starého“s „novým“. Volby sice drtivě vyhrálo Občanské fórum, které získalo 53 procenta hlasů do Sněmovny lidu a téměř 50 procent do Sněmovny národů a do ČNR, druhé místo však zaujala komunistic­ká strana: téměř 14 procent v každé z komor Federálníh­o shromážděn­í a přes 13 procent v ČNR.

Musím však přiznat, že si už moc nevzpomíná­m na předvolebn­í kampaň, z té si vybavuji jen aféru kolem předsedy KDU Josefa Bartončíka. Nevybavuji si vlastně moc ani tehdejší volby samotné, leda snad to, že jsem tehdy poprvé v životě házela do urny volební lístek… A docela bych uvítala, kdyby mi média připomněla tehdejší atmosféru. Soudím, že by to bylo užitečné i pro generace, které to nezažily, volby se přece obvykle pokládají za největší svátek demokracie, za nejvyšší projev svrchované vůle lidu a tak dále – však to znáte.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia