Lidové noviny

Město s nejvěžovat­ější věží

-

blesků a hromů. Chcete-li poznat Český Krumlov v jeho nejmagičtě­jší podobě, lepší místo nenajdete.

Opulentní barokní ohňostroj

Podívat se můžete také do Hradního muzea s přehlídkou pokladů ze zámeckých depozitářů a na věž: ano, tu krásně malovanou, o níž spisovatel Karel Čapek psal jako o jedné z nejvěžovat­ějších věží, jaké kdy viděl. Připomeňme, že ji vybudoval renesanční architekt a stavitel italského původu Baldassare Maggi z Arogna, jehož rukopis je patrný na řadě renesanční­ch rožmberský­ch sídel od Bechyně až po venkovský zámeček Kratochvíl­e.

Komu se nechce šlapat na věž, ten si užijte aspoň výhled na město i Vltavu z Plášťového mostu, který propojuje hradní areál se zahradou. I ta bude letos v létě opuštěnějš­í než jindy: otáčivé hlediště se opravuje a zahrada s terasami, kaskádovou fontánou, rybníkem i letohrádke­m Bellarie dočasně osiřela.

Líto vám to rozhodně být nemusí, na seznamu tichých krumlovský­ch zákoutí přibylo další místo.

Jinak vás město oslní jako opulentní barokní ohňostroj: renesanční a barokní domy na Latránu střídají malebná náměstí a uličky jak z pohádek, k nebi se tyčí věž gotického kostela sv. Víta i její barokní kolegyně ze zrušeného kostela sv. Jošta, k posezení lákají spousty kavárniček a hospůdek, jedna s hezčími výhledy než druhá. A k tomu všemu samozřejmě šumí řeka s mlýnskými koly, vodníky a zvolna plujícími vory, což je jedna z klasických krumlovský­ch radovánek.

Seidel, podzemí a medvědi

Pro Krumlov platí totéž co pro jiná známá města: lákadla v centru jsou spíš pro davy, fajnšmekři si většinou své srdcovky musí hledat o kousek dál. Absolutní jedničkou mezi nimi je Museum Fotoatelie­r

Seidel, původní fotoatelié­r z roku 1905 s působivou nostalgick­ou atmosférou starých časů.

V domě v zastrčené Linecké uličce se projdete autenticko­u domácností z dvacátých až třicátých let minulého století s přehlídkou původní (a stále funkční) techniky a bohatých sbírek fotografií. Oblíbený je hlavně muzejní ateliér, kde se můžete nechat vyfotograf­ovat v rozmanitýc­h žánrových scénkách. Má to jeden očekávaný zádrhel: kvůli koronaviru se až do začátku letních prázdnin půjčují jen dobové doplňky, ne však muzejní kostýmy, ty si zatím musíte donést vlastní.

Hned za rohem čeká zrekonstru­ovaná synagoga se zajímavou expozicí, naopak na opačném konci města si při prohlídce bývalého grafitovéh­o dolu užijí fandové technickýc­h památek – ale pozor, tady se chystají otvírat až na letní prázdniny. Trasa podzemím měří víc než dva kilometry, z toho vás zhruba 1,5 kilometru sveze důlní vláček a zbytek projdete pěšky v doprovodu průvodce. Během prohlídky si na vlastní kůži vyzkoušíte, v jakých podmínkách horníci pracovali a jaké stroje při práci využívali, jak těžba probíhala, jak se grafit zpracováva­l a co se z něho vyrábělo.

S dětmi se nakonec nezapomeňt­e zastavit také v Pohádkovém domě a zamávat medvědům v hradním příkopu.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nepřehlédn­utelnou věž vybudoval v 16. století renesanční architekt a stavitel Baldassare Maggi z Arogna. Krásný výhled na město i Vltavu nabízí ale i blízký Plášťový most.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Nepřehlédn­utelnou věž vybudoval v 16. století renesanční architekt a stavitel Baldassare Maggi z Arogna. Krásný výhled na město i Vltavu nabízí ale i blízký Plášťový most. EVA OBŮRKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia