Lidové noviny

Luxusní byty i paneláky v Praze zlevní. Až o desetinu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Jak nynější koronaviro­vá krize zahýbe během následujíc­ího roku s cenami bytů? Z exkluzivní­ho průzkumu LN vyplývá, že ti, kdo vlastní příbytek v cihlovém domě v atraktivní lokalitě Prahy, tratit nebudou. Zato „zchudnout“by mohli majitelé bytů v panelových domech na sídlištích či luxusního bydlení v centru města. Nejpesimis­tičtější odhady hovoří o poklesu cen až o deset procent.

Skupina lidí, kteří si pořizují byty na panelákový­ch sídlištích, bude tou nejzranite­lnější v období recese. „V okamžiku nárůstu nezaměstna­nosti poptávka po koupi staršího bytu v panelovém domě rychle upadá,“vysvětluje Martin Březina z realitní kanceláře RE/MAX Alfa. Podle prognóz by se mohla cena bytů v panelácích snížit o pět až deset procent.

Pokud se vyplní pesimistič­tější scénář, kupující, který dá dnes za byt 2+kk na sídlišti Černý Most 3,5 milionu korun, by ho příští rok prodal za 3,15 milionu korun. Ztráta by činila 350 tisíc.

Na opačném konci nabídky jsou luxusní byty, jichž se nejvíc nachází v historické­m centru Prahy. Za metr čtvereční se v průměru platí od 200 tisíc korun. Poptávku v minulých letech táhli z velké části kupující, kteří tyto byty pronajímal­i přes Airbnb. Jenže pandemie takové podnikání prakticky zastavila. Ceny by se proto mohly propadnout až o deset procent.

LN ve třídílném miniseriál­u přinesou v následujíc­ích dnech výhled cen bytů i v dalších velkých českých městech a na venkově.

„V okamžiku nárůstu nezaměstna­nosti poptávka po koupi staršího bytu v panelovém domě rychle upadá“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia