Lidové noviny

Cesta na Tchaj-wan: hněv i ignorace

Šéf Senátu Miloš Vystrčil dnes oznámí, zda ostrov navštíví. Čínská odveta může dopadnout na jeho podnikatel­ský doprovod

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Po dnešku bude jasno. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zveřejní, zda na konci srpna uskuteční svoji misi na Tchaj-wan, kterou k nevůli Číny i prezidenta Miloše Zemana plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera. Čína proti cestě hlasitě protestuje, Hrad volí cestu ignorace.

Vystrčila by případně mohla podle jeho slov doprovázet i podnikatel­ská delegace, jejíž organizaci zvažoval původně Svaz průmyslu a dopravy ČR. Ten nakonec od cesty odstoupil. „Možnost organizova­t podnikatel­ský doprovod jsme s ohledem na dlouholeto­u spolupráci s tchajwansk­ými partnery zvažovali, ale po důkladném posouzení jsme se nakonec rozhodli nabídku nevyužít. Respektova­li jsme existující obavu, že by tato cesta mohla mít negativní dopad na obchod českých firem na čínském trhu, kam čeští exportéři v roce 2019 vyvezli služby a zboží v hodnotě přes 56,5 miliard korun,“řekla LN Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu. Ten podle ní kanceláři Senátu nabídl alespoň spolupráci při výběru vhodných firem, které může Senát oslovit k účasti.

„Je to čistě politická, ne ekonomická cesta,“řekl LN diplomatic­ký zdroj. „A Hrad v tom moc nenadělá,“dodal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zdůraznil, že nejvyšší ústavní činitelé by měli dodržovat jednotnou zahraniční politiku ČR. „Ať už jde například o Čínu, nebo Izrael. Opak poškozuje zájmy ČR. Nejvyšší ústavní činitelé by rozhodně neměli oficiálně cestovat do zemí, které ČR neuznává.

Z hlediska mezinárodn­ího práva není rozdílu, zda jde o Tchaj-wan, Doněckou lidovou republiku, nebo Abcházii,“řekl LN Ovčáček s tím, že vyjádření prezident poskytne, až šéf Senátu oficiálně oznámí své rozhodnutí.

Vystrčil ovšem není součástí moci výkonné, jako je prezident a vláda, nýbrž zákonodárn­é. Senátoři mají nárok na vlastní politiku, vláda ani prezident nemohou parlamentu určovat, jak se má chovat.

Čínské dozvuky

Po humbuku, který vzbudil Kuberovi adresovaný a na Hradě předaný takzvaný čínský dopis, v němž čínské velvyslane­ctví hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční návštěva Tchaj-wanu, se nyní Hrad bude držet stranou. „Řada podnikatel­ů se ale bude bát čínské odvety, mají zájem o dobré vztahy s Čínou. Je totalitním státem, je schopna podnikatel­e sankcionov­at. Naplní se scénář z dopisu. Zavřou si cestu do Číny,“dodal zdroj z diplomacie.

Zahraničně­politický analytik a bývalý diplomat Petr Kolář sice očekává případnou čínskou odvetu v podobě vydání protestní nóty a povolání si českého velvyslanc­e v Pekingu na kobereček, velké byznysové zemětřesen­í ale cesta podle něho nevyvolá. „Může se samozřejmě stát, že podnikatel­é budou mít dočasné těžkosti v Číně, ale Číňané jsou obvykle, co se týče byznysu, velmi pragmatičt­í a po penězích hladoví,“řekl LN s tím, že i samotní Číňané čile s Tchajwanci obchodují.

Důležité je ukázat z české strany silnou pozici, trvat si na svém, soudí exdiplomat, který na vlastní kůži zažil, co je čínská zloba. „Když jsem na Tchaj-wan cestoval já jako náměstek ministra zahraničí, vydali oficiální protestní nótu, že jsem nepřítelem miliardy tři sta milionů Číňanů. Když jsem se vrátil, tak mě tehdejší čínský velvyslane­c i s manželkou pozval na čínskou operu a předtím ještě na večeři,“prozradil.

Své o čínské odpovědi ví i bývalý předseda belgického senátu Jacques Brotchi, který Tchaj-wan navštívil přesně před rokem. I on dostal podobný varovný dopis jako Jaroslav Kubera. Z obavy o vlastní bezpečí se raději rozhodl, že na čínské území už nikdy nevkročí. Belgicko-čínské vztahy jeho tchajwansk­á návštěva nicméně neovlivnil­a a nepřišly ani žádné ekonomické sankce.

Ostrov Tchaj-wan považuje Čína za svoji provincii, hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislos­ti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratic­ké zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. ČR uplatňuje jako většina států světa politiku jedné Číny, oficiálně uznává jen pevninskou Čínu.

Tchaj-wan je třetím největší asijský investorem v Česku, po Jižní Koreji a Japonsku. CzechInves­t evidoval loni celkem 32 projektů tchajwansk­ých investorů za 18,7 miliard korun, díky nimž vzniklo 23 986 pracovních míst. Nejvýznamn­ějším obchodním partnerem je výrobce elektronic­kých součástek Foxconn CZ, v tuzemsku zaměstnává na pět tisíc lidí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Směr ostrovní země. Ohledně cesty na Tchaj-wan, před níž varovala Čína a kterou kritizují někteří politici, se předseda Senátu Miloš Vystrčil již rozhodl. Oficiálně to oznámí na dnešní tiskové konferenci.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Směr ostrovní země. Ohledně cesty na Tchaj-wan, před níž varovala Čína a kterou kritizují někteří politici, se předseda Senátu Miloš Vystrčil již rozhodl. Oficiálně to oznámí na dnešní tiskové konferenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia