Lidové noviny

Hamáček představil nový „stav nebezpečí“

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Zastaralá. Pomalá. Nepružná. Takovými termíny častovali někteří vládní představit­elé českou krizovou legislativ­u po zkušenosti s koronaviro­vou krizí. Nápravu dostal za úkol šéf resortu vnitra. Jan Hamáček (ČSSD) včera představil první „nástřel“toho, jak by ústavní novela o bezpečnost­i České republiky mohla vypadat.

Nově by podle ní do ústavního pořádku Česka přibyl institut tzv. „stavu nebezpečí“. V tom Hamáčkův

resort otevřeně koukal přes rameno hejtmanům a primátorům. Právě ti mají ze zákona tuto možnost v arzenálu svých pravomocí už nyní. Její vymezení je však velmi vágní.

Šéfové krajů a statutární­ch měst mohou stav nebezpečí vyhlásit v případě, kdy „nedosahuje intenzita ohrožení značného rozsahu“a zároveň se s nastalou situací nedokážou vypořádat správní orgány či záchranné složky. Platí to pro přírodní katastrofy, epidemie a další krizové události.

To by chtěl nyní Hamáček poskytnout vládě i na celostátní úrovni. „Mnohem lépe nám to umožní reagovat na situaci, kdy ohrožení života, zdraví, majetku, životního prostředí nebo bezpečnost­i nedosahuje značného rozsahu, a není tak nutné vyhlásit stav nouze,“uvedl ministr vnitra, který označil stav nebezpečí za předstupeň pro závažnější stav nouze.

Ten vláda letos v březnu vyhlásila a od plánované novoty v ústavě se až tak neliší. Vyhlásit je ho možné ve chvíli, kdy nebezpečí dosahuje značného rozsahu. Co je a co není značný dosah nebezpečí, už zůstává nevyřčené.

Cílem budou ohniska

Podle Hamáčkova náměstka pro řízení sekce legislativ­y Petra Mlsny je jedním z důležitých rysů návrhu možnost uplatnit stav nebezpečí na regionální úrovni.

„Vyhlásit by to mohla vláda celorepubl­ikově i lokálně, třeba jen v Darkově,“řekl LN Mlsna s odkazem na ohnisko koronaviru mezi horníky v Karviné.

Právě boj s jednotlivý­mi ohnisky nákazy si vláda vytyčila jako novou strategii v boji s virem. Zatím možnost vyhlásit jakoukoliv formu krize jen v jednom regionu republiky neměla, jedinou cestou bylo vyhlásit nouzový stav pro celou zemi. Nutnost najít schůdnější variantu zmínil pro LN dříve i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). „Nemůžeme vyhlásit nouzový stav pokaždé, když chceme omezit provoz bazénů kvůli jejich epidemiolo­gické rizikovost­i,“uvedl ministr.

Jinak by se ale stavy nebezpečí a nouze téměř nelišily. Oba by mohly trvat maximálně třicet dní, poté by s jejich prodloužen­ím musela souhlasit sněmovna.

Změny se v Hamáčkově návrhu dostalo i nouzovému stavu. Ústřední krizový štáb by byl ukotven jako pracovní orgán vlády, a ta by navíc dostala možnost vyžádat si od sněmovny projednání vládních návrhů do 72 hodin a Senátu do 24 hodin.

Podzimní šibeniční termín

Šéf vnitra se ale se svými plány pouští na velmi tenký led politické shody mezi vládou a opozicí. Jelikož se jedná o ústavní zákon, bude vláda nutně potřebovat více hlasů, než jí obyčejně stačí díky toleranci ze strany komunistů.

Hamáček plánuje poslancům předložit návrh ústavní novely během léta. Jenže jedním z důvodů, proč chce vláda ústavu vůbec „pitvat“, je obava z druhé vlny nákazy, která by podle odborníků mohla přijít po prázdninov­ých měsících či začátkem podzimu.

Když materiál začne poslanecký­mi lavicemi kolovat v červenci, následovat bude srpnová pauza, na program sněmovny se tak dostane až v září, kdy už se můžeme potýkat s obávanou druhou vlnou. Počítat s bezmeznou ochotou opozice přitom vláda určitě nemůže. Šéf sociálních demokratů původně avizoval, že chce o návrhu diskutovat hned od začátku i s opozicí. Podle zdrojů LN se ale kromě úvodní schůzky jednání dosud nikam neposunula.

Podle lídra ODS Petra Fialy bude záležet na konkrétním znění návrhu. „Ďábel je skryt v detailu. Plošné zásahy do práv a svobod může činit jen vláda jako celek, nikoli jednotliví ministři,“řekl LN Fiala. Další strany jako TOP 09 a lidovci chtějí v návrhu vidět ukotvení odškodnění pro podnikatel­e, kterým vládní opatření v budoucnu uzavřou podniky či omezí jejich provoz. Vláda bude muset pro podporu svého návrhu sehnat minimálně 120 hlasů. Spolu s komunisty jich má 107.

Ministr vnitra Jan Hamáček představil plán ústavní novely přezdívané „lex koronaviru­s“. Vládě by například umožnil vyhlásit stav nebezpečí, což zatím mohou pouze hejtmani.

Stav nebezpečí by mohla vláda vyhlásit celorepubl­ikově i lokálně, třeba jen v Darkově

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia