Lidové noviny

Náhrada obcím: 1200 na hlavu

-

PRAHA Obce dostanou od státu příspěvek 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Celkové náklady budou 12,8 miliardy. Vláda to navrhne sněmovně, oznámil po včerejším zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO) bude kabinet prosazovat, aby dolní komora příspěvek schválila v prvním čtení.

Zástupci obcí a krajů kritizoval­i to, že vyplácení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným a společníků­m malých firem připraví samosprávy o příjmy z daní. Podle odhadů svazů tak obce, města a kraje přijdou asi o 20 miliard korun. Podle vládních propočtů přišly obce o 6,6 miliardy a kraje o 3,3 miliardy korun.

Na příspěvku pro obce byla podle Babiše shoda s vicepremié­rem a předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem i ministryní Schillerov­ou od neděle. Například Praha dostane 1,6 miliardy korun. Babiš také uvedl, že vláda mimoto schválila dotace pro obce ve výši 9,7 miliardy – například 3,1 miliardy dostanou malé obce do 3000 obyvatel na opravy škol a školek a o dvě miliardy byl navýšen rozpočet ministerst­va životního prostředí na vodohospod­ářské projekty obcí.

„Jsem přesvědčen, že je to kompenzace velmi dostatečná a rozhodně plně nahrazuje to, o co obce přišly v rámci kompenzačn­ího bonusu,“řekl po jednání kabinetu Hamáček. Co se týče krajů, je podle něj lepší jasně říci, kolik peněz od státu dostanou na údržbu a opravu silnic druhých a třetích tříd, než podobný příspěvek na obyvatele.

Senát už dříve připravil návrh, který počítal s tím, že by stát dal každému kraji 400 korun na obyvatele a obci 1000 korun na hlavu. Podepsali se pod to zástupci všech frakcí včetně vládních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia