Lidové noviny

Plzeňský kraj je bez hejtmana

-

PLZEŇ Zastupitel­é Plzeňského kraje včera odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Funkci dal sám k dispozici poté, co na začátku května kvůli dlouhodobý­m neshodám se stranickým­i kolegy opustil ČSSD. Pro jeho odvolání hlasovalo 39 ze 44 přítomných zastupitel­ů, dva byli proti a tři se zdrželi. Plzeňský kraj zůstane do konce volebního období bez hejtmana.

Sociální demokraté Bernarda po jeho vystoupení ze strany vyzvali, aby se vzdal i mandátu zastupitel­e. „Tento postoj by byl nejjednodu­šším a nejčistším řešením jeho odchodu z ČSSD,“přečetl z prohlášení náměstek hejtmana a lídr ČSSD do krajských voleb Ivo Grüner. Protože Bernard mandát nesložil, vyzval Grüner ostatní členy koalice, aby svými hlasy Bernardovo odvolání umožnili. Bernard řekl, že předkládá návrh na své odvolání, ale kdyby byl zájem, je připraven kraj do konce volebního období dál vést.

Hejtmanovo odvolání podpořily koaliční ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj, za niž byli zvolení zastupitel­é z KDU-ČSL. Pro odvolání byly také opoziční strany TOP 09, KSČM, ANO a koalice SPD-SPO.

Plzeňský kraj bude do konce volebního období pouze s osmičlenno­u radou. ČSSD, která má mít hejtmana podle koaliční smlouvy, nikoho nenavrhla, jiné strany také ne. „Protože je to tak blízko podzimních voleb, bylo by to nekorektní. Stávající rada bude pokračovat bez hejtmana,“řekl Grüner. Formálně bude kraj reprezento­vat první statutární náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová z ODS, jejím zástupcem bude Grüner.

Bernard včera také poprvé veřejně zastupitel­ům řekl, že v podzimních krajských volbách bude kandidovat, neřekl ale, za koho. Od loňska se mluví o jeho spolupráci se STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia