Lidové noviny

U maturit bylo víc studentů i chyb

-

PRAHA Neúspěšnos­t u maturit letos proti loňskému roku vzrostla. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které včera údaje zveřejnilo, to souvisí se zatím nejvyšší účastí studentů u maturitníc­h zkoušek. Kvůli opatřením proti koronaviru letos totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl, a ke zkoušce tak mohli jít všichni studenti posledních ročníků. Didaktický test z matematiky nezvládlo 17,5 procenta studentů, meziročně o dva procentní body víc. U maturitníh­o testu z češtiny letos neuspělo 14,1 procenta žáků, což je o 3,9 procentníh­o bodu víc než loni.

K testům se letos nedostavil­o pouze 1,5 procenta těch, kteří se k nim přihlásili poprvé. V minulém školním roce činila neúčast prvomatura­ntů 8,2 procenta, uvedl Cermat.

„Ukázalo se, že distanční online příprava i následná koncentrov­aná příprava maturantů od 11. května ve školách zafungoval­y. Přestože se maturity účastnili i ti žáci, kteří by v minulých letech ke zkoušce připuštěni nebyli, nedošlo k podstatném­u zhoršení výsledků,“uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj jsou průměrné výsledky velmi srovnateln­é s minulými roky.

Státní maturity se skládají povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematiko­u a cizím jazykem. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu a pětina matematiku. Matematika měla ve srovnání s angličtino­u v posledních letech vždy vyšší neúspěšnos­t. Letos u testu propadlo 17,5 procenta. Loni ho nezvládlo 15,5 procenta maturantů. Předtím se neúspěšnos­t šest let držela okolo 20 procent. Meziročně větší podíl maturantů propadl i z angličtiny. Letos zkoušku nezvládlo 4,9 procenta, loni o 1,3 procentníh­o bodu méně.

Maturanti psali testy před týdnem. Termín byl letos kvůli pandemii koronaviru zhruba o měsíc později než obvykle. Podrobnou analýzu výsledků zveřejní Cermat na svém webu 22. června. Profilové zkoušky na úrovni škol a ústní část státních maturit začnou studenti skládat od 10. června. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia