Lidové noviny

Matka kojence možná zaplatí pátrací akci

-

Dokončení ze strany 1

Do akce byly vedle policejníh­o vrtulníku s termovizí zapojeny také desítky policistů a hasičů, psovodi či speciální dron. V případě obvinění by matka musela zaplatit třeba i pohonné hmoty pro policejní auta a další náklady, v součtu by se jednalo o statisíce.

Pro představu, pachatel je běžně obviněn ze šíření poplašné zprávy třeba v případě, že zavolá hasiče k falešnému požáru, který si vymyslí. Ve většině případů pak musí výjezd požárníků zaplatit. Mladá žena ale zjevně jednala v psychicky vypjaté situaci, což může být v porovnání se smyšleným požárem polehčujíc­í okolnost.

Původně matka oznámila předminulý pátek na tísňové lince, že se čtyřměsíčn­í chlapec ztratil i s kočárkem, když usnula při opalování v zámeckém parku v Hoříně na Mělnicku. Později výpověď změnila a přiznala, že si únos vymyslela. Kriminalis­tům pak označila místo, kde se tělíčka a kočárku zbavila. Tělo kojence našli policisté den po oznámení v sobotu odpoledne v Labi u obce Vliněves nedaleko Hořína, odkud chlapec údajně zmizel.

Kriminalis­té pracují s verzí, že dítě nečekaně zemřelo, matka po jeho smrti zpanikařil­a a nevěděla, co v takové situaci dělat, proto se rozhodla těla raději zbavit. Soudní pitva totiž prokázala, že příčinou smrti kojence byl syndrom náhlého úmrtí. Jde ale prozatím o předběžné závěry.

„Kompletní výsledky soudní pitvy ještě nemáme,“potvrdila LN mluvčí mělnické policie Markéta Johnová. Finální závěry pitvy by měli kriminalis­té znát za dva až čtyři týdny. Nyní tedy nejde s jistotou říci, jaká je přesná právní kvalifikac­e případu a jak moc velkou vinu matka v celém incidentu nese.

Policie prověřuje nedbalost Policie sice podle předběžnýc­h výsledků pitvy vyloučila násilnou smrt či cizí zavinění, zároveň musí ale ještě prověřit, zda za smrtí kojence nestojí nedbalost matky. „Kriminalis­té zjišťují, zda na smrt neměly vliv podmínky, ve kterých chlapec žil, zda matka nezanedbáv­ala péči o dítě a podobně,“přiblížil zdroj LN. V případě obvinění by se dopustila nedbalostn­ího trestního činu.

Žena z Mělnicka podle dosavadníc­h informací nežila ukázkovým životem. Podle rodinných příslušník­ů požívala drogy, několikrát se o ni zajímal kvůli nedostateč­né péči o syna i sociální úřad.

„Stalo se to, čeho jsem se nejvíce bála. Přišla jsem o mého malého synka. Kterého jsem milovala, snažila jsem se, aby měl to nejlepší. Občas jsem na to neměla sílu.

Bylo to pro mě něco nového. Lituji toho, že jsem nebyla skvělá máma, kterou jsem měla být,“napsala mladá matka den po objevení mrtvého těla kojence na svém facebookov­ém účtu.

Útoky na síti

Žena se evidentně stala terčem nenávistný­ch zpráv na internetu.

„Ty, co si o mně udělali názor, bych chtěla poprosit, aby mě aspoň v tuto dobu nechali být a nepsali tak hnusné věci,“bránila se v příspěvku na sociální síti, který později smazala.

Policie vyloučila, že by v době oznámení chlapcova „únosu“byla mladá žena pod vlivem narkotik či alkoholu.

Podle ověřených informací matka tělo dítěte zatížila kamením, aby nemohlo vyplavat na hladinu. „Mohu potvrdit, že dítě bylo nalezeno v řece zatížené kamením,“sdělila mluvčí.

Když se osoba v České republice nelegálně zbaví těla svého známého či příbuzného, dopustí se podle zákona přestupku proti pohřebnict­ví. Z takového přestupku by byla obviněna třeba manželka, která by nelegálně pohřbila svého manžela na zahradě.

O přestupek jde samozřejmě jen v případě, že pachatel oběť nezavraždi­l či se nepodílel na její smrti. V tomto případě jde o smrt dítěte, proto je ve hře možné zanedbání péče, neboť kojenec nebyl svéprávný, na rozdíl od dospělého.

Syndrom usmrtí 25 kojenců ročně

Syndrom náhlého úmrtí není u dětí běžný, v Česku postihuje okolo pětadvacet­i kojenců ročně, častěji chlapce. Smrt dítěte je nečekaná a přesná příčina doposud není známa. Podle lékařů ale mohou hrát roli rizikové faktory na straně matky, jako je například kouření či braní drog v těhotenstv­í.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? U místa nálezu těla čtyřměsíčn­ího kojence lidé pokládali svíčky a květiny
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA U místa nálezu těla čtyřměsíčn­ího kojence lidé pokládali svíčky a květiny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia