Lidové noviny

Floydova smrt mění policii

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Devět minut leželi demonstran­ti na 16. ulici ve Washington­u. Symbolicky tak uctili George Floyda, jehož před dvěma týdny zabili policisté v Minneapoli­su tím, že mu po dlouhých 8 minut a 46 sekund dnes již bývalý policista Derek Chauvin klečel na krku. Protestují­cí v hlavním městě USA nebyli jediní, kdo se takto rozhodl uctít Floydovu památku. Velké pietní akce probíhaly třeba i v texaském Houstonu či v New Yorku.

Demonstrac­e již dva týdny cloumají všemi státy a napětí mezi policisty a protestují­cími je všudypříto­mné. Strážci zákona neváhají použít donucovací prostředky jako slzný plyn, gumové projektily či pepřové spreje, přestože právě proti policejním­u násilí lidé protestují. U washington­ského Muzea moderního umění se pak v neděli objevil obří nápis „Ukončete rasismus“.

Biden promluví ve videu Rodina zesnulého 46letého George Floyda měla mezitím včera odpoledne napilno. Jednak podle televize CNN řešila poslední záležitost­i spojené s dnešním pohřbem, ale měl ji také navštívit demokratic­ký kandidát na prezidenta Joe Biden, jenž se v listopadov­ých volbách postaví současné hlavě státu, republikán­ovi Donaldu Trumpovi.

Bidenova slova zazní i na samotném pohřbu, jelikož podle informací amerických médií bývalý viceprezid­ent USA nahraje video, které rodina během ceremoniál­u pustí. Osobně se však účastnit nebude, protože nechce, aby jeho ochranka jakkoliv narušovala průběh pohřbu.

Demokratic­ký kandidát již s rodinou George Floyda hovořil pár dní po nešťastné události, stejně jako prezident Trump. „S Bidenem to byla skvělá konverzace. Mluvili jsme spolu asi deset patnáct minut a vyslechl mě. Ale s Trumpem? Hovor trval tak dvě minuty, mluvil hodně on, já pochopil, co řekl, ale bylo to jen krátké,“popsal v rozhovoru pro CNN bratr zesnulého Floyda.

„Civilní“bezpečnost

Prezident zatím ani nenavštívi­l Minneapoli­s, jak bývá ve Spojených státech po podobné tragédii běžné. A zatímco se Biden včera setkal s Floydovými, Trump přivítal v Bílém domě zástupce bezpečnost­ních sborů, aby společně řešili současnou situaci v zemi. Na mnoha místech USA totiž lidé volají po „odebrání finančních prostředků policii“.

Město Minneapoli­s se tak kvůli násilným demonstrac­ím proti policejní brutalitě chystá na velkou změnu a postupné zrušení městské policie a její nahrazení novým systémem „civilní“bezpečnost­i. Očekává se i širší zapojení rodin, sousedů a sociálních pracovníků. Prioritu budou hrát preventivn­í programy a komunitní výpomoc.

„Chystáme se rozpustit minneapoli­ské policejní oddělení. Až to uděláme, tak ho jen neslepíme znovu dohromady. Chceme od základů přehodnoti­t to, jak přistupuje­me k veřejné bezpečnost­i a reagujeme na mimořádné události,“napsal na Twitteru městský radní Jeremiah Ellis. Změnu podle televize CBS Minnesota podporuje většina zastupitel­ů.

Newyorský starosta Bill de Blasio o víkendu oznámil, že ruší dosavadní zákaz vycházení a plánuje omezit financován­í bezpečnost­ních složek. Původně alokované zdroje přerozdělí v programech pro mládež a sociálních službách. Kolik přesně z rozpočtu policie sebere, však starosta neuvedl. „Detaily ohledně rozpočtový­ch otázek budeme řešit v nadcházejí­cích týdnech,“vysvětlil de Blasio. „Chci ale, aby lidé věděli, že jsme připraveni přesunout zdroje a zaměřit se na mladé lidi.“

Podobně se podle serveru The Hill zachovali i zastupitel­é v San Francisku a Los Angeles. Policie v coloradské­m Denveru změnila své postupy a zakázala některé dosud platné zadržovací praktiky. V některých městech však policie rozhodnutí politiků neakceptov­ala. Například ve washington­ském Seattlu starosta v pátek zakázal používání slzného plynu proti demonstran­tům po třicet dní. Navzdory tomu byl použit na nedělní demonstrac­i.

Demonstrac­e v USA neutichají. Protesty, jež spustila vražda černocha George Floyda ve městě Minneapoli­su v Minnesotě, již zasáhly všech 50 států. V předvečer jeho pohřbu probíhala na mnoha místech pieta. S rodinou Floyda se měl sejít i kandidát na prezidenta Joe Biden.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Viru navzdory. Za práva Afroamerič­anů se protestova­lo o víkendu i před ambasádou USA v Londýně. Na plakátu je vyobrazen George Floyd.
FOTO ČTK/AP Viru navzdory. Za práva Afroamerič­anů se protestova­lo o víkendu i před ambasádou USA v Londýně. Na plakátu je vyobrazen George Floyd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia