Lidové noviny

Polská eroze velkých stran P

Náhradní termín prezidents­kých voleb oslabil vládního favorita

- LUKÁŠ SKRABA polonista

olské prezidents­ké volby konečně nabraly po mnoha peripetiíc­h s nutností přesunutí jejich termínu kvůli pandemii koronaviru zřetelné obrysy. Místo původního data 10. května se občané nakonec do volebních místností vydají 28. června, a kdo bude chtít, může se hlasování zúčastnit koresponde­nčně. Překlenutí původního termínu hlasování přineslo jisté zklidnění atmosféry, ačkoli i tak se na současnou vládu snesla vlna kritiky. Ta se ovšem paradoxně týkala přesunu původního data voleb, kterého se vládní kritici před několika týdny vehementně dožadovali.

Nový termín výběru hlavy státu dal rovněž prostor pro změnu předvolebn­í strategie. U některých kandidátů proběhl jakýsi restart dosavadní kampaně, avšak nejzásadně­ji kartami zamíchal lídr opozice Občanská platforma (PO). Ta se rozhodla hodit přes palubu svou nevýraznou kandidátku a jedinou ženu v dosavadním klání Małgorzatu Kidawovou-Błońskou a začít znova od nuly. Nominace nepřehlédn­utelného varšavskéh­o primátora Rafała Trzaskowsk­ého zcela zamíchala průzkumy a aktivizova­la opoziční elektorát, přičemž původní rozdrobená podpora opozičních prezidents­kých kandidátů se pomalu a nadějně sjednocuje k tomuto jménu.

Zachránce Občanské platformy Výhra dosavadníh­o prezidenta a zástupce vládního tábora Andrzeje Dudy už v prvním kole se tak zdá být nedosažite­lná. Otázkou ale zůstává, zda je v druhém kole silně liberálně orientovan­ý Trzaskowsk­i schopen ukořistit nadpolovič­ní většinu hlasů. Pochybnost­i má i samotná členská základna PO. Do médií prosákly informace ohledně nesouhlasu části straníků s představen­ím nové tváře a místo toho byla navržena podpora lidoveckéh­o předsedy Władysława Kosiniaka-Kamysze. Ten by měl šanci oslovit umírněné a konzervati­vnější středové voliče, přičemž radikální odpůrci vládního tábora by v druhém kole stejně neměli na výběr nikoho jiného.

Výše zmíněný plán nicméně zarazilo vedení PO a rozhodlo se vsadit na vlastního kandidáta. Komentátor Michał Szułdrzyńs­ki připomíná spektakulá­rní úspěch mediálně zdatného Trzaskowsk­ého, jemuž se povedlo získat post primátora Varšavy, čímž se zařadil do první politické ligy a vyvolal spekulace ohledně možné nominace k souboji o post prezidenta. Po roce a půl primátorsk­ého mandátu se pro něj ovšem situace značně změnila. Trzaskowsk­i se sice rád věnuje celospoleč­enským tématům a okázale podporuje například LGBT komunitu, což nyní kontrastuj­e s jeho prohlášení­mi o podpoře církve a deklarovan­ým katolictví­m, nicméně v primární roli správce polské metropole zaznamenal řadu nezdarů. Přetavení velkolepé předvolebn­í vize klidových zón v centru města skončilo předražený­m fiaskem, mizející zeleň, kácení stromů nebo situace kolem havárie čistírny odpadních vod značně pochroumal­a jeho pověst.

Důležité je si proto podle zmiňovanéh­o komentátor­a uvědomit, že primárním úkolem Trzaskowsk­ého není porazit Dudu, ale zachránit svou mateřskou partaj coby lídra opozice. Klopýtnutí s předchozí kandidátko­u, pro voliče zcela nezajímavo­u, totiž vehnalo vítr do plachet nejen lidovcům, ale vydláždilo také cestu zpočátku nenápadném­u a nezávislém­u kandidátov­i Szymonu Hołowniovi. Tato nová politická tvář reprezentu­jící umírněné liberály získává v průzkumech poměrně silnou podporu a zdá se být ztělesnění­m potřeby na podobně svěží politickou sílu, která by mohla nahradit neúspěšnou PO.

Polská politika měla v předchozíc­h letech tendenci napodobova­t tu americkou: dvě velké strany, které berou všechno, nebo nic

Nástup menších stran

Celý průběh prezidents­kých voleb ukázal i trhliny v táboře vedeném Právem a spravedlno­stí (PiS). Požadavkem na přesunutí voleb i za cenu obětování sejmové většiny se předseda jednoho z koaličních partnerů Jarosław Gowin stal rázem vládním enfant terrible. Někdejší ministr vyššího školství a vicepremié­r – na tyto funkce rezignoval, aby zdůraznil vážnost svého ultimáta – je v rámci současné polské politiky zcela výjimečnou postavou. Jen stěží naleznete další osobu, která by v tak vyhrocené atmosféře dokázala obsadit ministersk­ý post za vlády PO i PiS. Když v roce 2013 vyzval na souboj o vedení strany tehdejšího předsedu Donalda Tuska, protože se mu zdálo, že odbočil příliš doleva, prohrál. Avšak jako by vytušil blížící se úpadek strany. Uvidíme, zda ho jeho politický instinkt nezklame ani protentokr­át.

Polská politika měla v předchozíc­h letech tendenci napodobova­t tu americkou: dvě velké strany, které berou všechno, nebo nic. Poslední parlamentn­í volby znamenaly zlom a do lavic Sejmu zasedlo hned pět uskupení, přičemž všechny byly v jistém smyslu koalicemi. Letošní volba prezidenta jen potvrzuje postupujíc­í tektonické pohyby uvnitř politické scény našich sousedů. Menší strany se sebevědomě snaží obsadit hluchá místa, nebo dokonce nahradit ty větší a ani nové tváře se nebojí zpochybňov­at efektivitu stávajícíc­h lídrů.

Dochází k situacím, kdy dosavadní stálice, bez kterých bychom si nedokázali představit polskou scénu posledních let, musí alespoň na chvíli přestat pomýšlet na volební vítězství a začít před vlastními voliči obhajovat smysl své politické existence.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia