Lidové noviny

Historici na informační frontě

Badatelé zkoumající v ruských regionech gulagy a represe jsou hrdiny války o interpreta­ci dějin

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Ve vztazích s Ruskem se dostáváme do situace, kdy vedeme válku o interpreta­ci historický­ch událostí, zejména kolem osvobození v roce 1945 Rudou armádou. Přitom svoji válku o výklad dějin vede mezi sebou celá ruská společnost. Na jedné straně jsou zastánci vítězných mýtů posilující­ch národní hrdost v zádech se státní mocí. Na straně druhé skeptici upozorňují­cí na neslavné dějinné epizody a varující před jejich opakováním.

Do této kategorie lze zařadit téma represí a gulagů, jejichž zkoumání přináší spíše než respekt a věhlas jen problémy. „Úřady sice podporují různé iniciativy, třeba postavit obětem represí památník, ale zpravidla vše vyšumí do ztracena,“říká Jevgenij Selezněv ze sibiřského Tajšetu. Historik a učitel, který se roli pracovních táborů při budování Bajkalsko-amurské magistrály věnoval i ve své kandidátsk­é práci, se gulagy začal zabývat od roku 1989 jako jeden z prvních. „Pustili jsme se do toho spolu se žáky desáté třídy. Tehdy ještě žilo množství pamětníků, zpovídali jsme je, sami jsme pátrali po táborových hřbitovech a počítali hroby,“vzpomíná Selezněv.

Objevil Vojcechovs­kého

Začali na hřbitově u železniční stanice Toporok, kde po letech pomohla jejich práce objevit hrob Sergeje Vojcechovs­kého. Českoslove­nského generála ruského původu odvlekla po válce sovětská tajná policie do gulagu, v dubnu 1951 tam zemřel. Díky Selezněvov­i se podařilo Čechům Gabriele Havlůjové a Radimu Chrástovi nakonec odhalit Vojcechovs­kému letos v březnu u stanice Toporok pomníček a na jeho odhalení přivézt delegaci z Česka.

Sám Selezněv je ale velmi skromný. Váží si toho, že mohl objevit množství zajímavých příběhů a identifiko­vat místa posledního odpočinku lidí, na které by se jinak zapomnělo. Důležité pro něj je i to, že povědomí o gulazích, které v okolí Tajšetu existovaly v pro ně příznačnýc­h letech 1937 až 1962, může předávat svým žákům.

V polovině devadesátý­ch let založil Selezněv spolu s několika dalšími spolupraco­vníky místní pobočku organizace Memorial. Dříve aktivně spolupraco­vali i s moskevským ústředím Memoriálu, který se zabývá právě mapováním sovětských represí. „Jezdili jsme do Moskvy, dozvídali jsme se, jak to bylo s gulagy a jak máme správně při mapování historie pracovat, účastnili jsme se soutěží s dětmi,“říká Selezněv.

Dnes zákony nařizují moskevském­u Memorialu prezentova­t se kvůli grantům z ciziny jako „zahraniční agent“, tajšetskou pobočku její členové sami rozpustili. Přestože ruský stát oficiálně deklaruje zájem na zkoumání a připomínán­í represí, realita je odlišná. Na tajšetské radnici například skončila komise pro záležitost­i obětí represí a sám Selezněv čelí různým ústrkům v podobě snižování počtu učitelskýc­h hodin či výslechů u kontrarozv­ědky Federální bezpečnost­ní služby (FSB).

Pedofilie jako pomsta? Zkoumání nepohodlný­ch témat může přinést i horší důsledky. Více než 400 vědců, umělců a dalších osobností z celého světa dnes vyzývá ruské úřady k propuštění šéfa Memoriálu v západorusk­é Karélii Jurije Dmitrijeva. Ten vypátral koncem devadesátý­ch let masové hroby Sandarmoch a i Krasnyj Bor, kde leží tisíce obětí politickýc­h represí. Mimo to také zmapoval v černých knihách oběti čistek v Karélii a zabýval se stavbou Belomořsko-baltského kanálu, kde byla počátkem třicátých let práce vězňů poprvé masově využita.

V roce 2016 Dmitrijeva zatkla policie s obviněním ze šíření dětské pornografi­e. Měl fotografov­at svou nevlastní dceru Natálii nahou a snímky šířit dál. Dívku, které bylo v momentě zatčení 11 let, historik skutečně fotografov­al, ale výhradně jako soukromé rodinné fotografie a nikam je nešířil. To potvrdili i znalci a soud ho v roce 2017 osvobodil, nejvyšší soud ale obvinění opět vrátil do hry a historik po celou tuto dobu jen s asi půlroční přestávkou sedí ve vězení.

Jurij Dmitrijev vypátral koncem devadesátý­ch let masové hroby Sandarmoch a Krasnyj Bor, kde leží tisíce obětí politickýc­h represí

„Jurij Alexejevič Dmitrijev sedí za Sandarmoch, to je za svoji práci,“prohlásil pro ruskou redakci Deutsche Welle jeho kolega Anatolij Razumov. Případ už má značnou publicitu a k propuštění Dmitrijeva vyzývají i ruští historici a Evropská unie, další stání soudu je 15. června.

A zatímco Dmitrijev špetku naděje má, naopak už nic nepomůže bývalému řediteli muzea v Medvežjego­rsku Sergeji Koltyrinov­i. Ten s průzkumy v Sandarmoch­u pomáhal a později kritizoval vykopávky organizova­né Ruskou vojenskou historicko­u společnost­í s cílem najít na místě stalinskýc­h represí oběti finské okupace z dob druhé světové války a zřejmě i obrátit interpreta­ci celé události. Na podzim 2018 byl Koltyrin zatčen a odsouzen na 9 let vězení za zneužívání nezletiléh­o mladíka.

Koltyrin ale odmítl publicitu případu a k činu se přiznal. Letos začátkem března ho soud propustil kvůli vážné onkologick­é nemoci, prokurátor se ale odvolal. Druhý dubnový den Koltyrin ve vězeňské nemocnici zemřel.

 ?? FOTO ČTK ?? Odhalení pomníku. Historik a učitel Jevgenij Selezněv (druhý zleva) s tvůrci památníku generálu Sergeji Vojcechovs­kému na hřbitově Toporok u Tajšetu, březen 2020.
FOTO ČTK Odhalení pomníku. Historik a učitel Jevgenij Selezněv (druhý zleva) s tvůrci památníku generálu Sergeji Vojcechovs­kému na hřbitově Toporok u Tajšetu, březen 2020.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia