Lidové noviny

Absurdní selhání justice v kauze H-System

- HANA MARVANOVÁ advokátka

Jedno okřídlené úsloví říká: „K soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlno­st.“Nechci, aby to, co napíšu o neuvěřitel­ném a nespravedl­ivém soudním případu, bylo bráno tak, že takto vypadá celá justice. Není tomu tak. Je mnoho soudců i státních zástupců, kteří plní svou roli, jak mají, ctí nejen zákony, ale snaží se také hledat spravedlno­st. Nedá se to však říci o známé kauze H-System. V ní je tolik absurdních, až skandálníc­h selhání, za která nikdo nenese odpovědnos­t, že právě tato kauza je ukázkou toho, že je cosi prohnilého v našem justičním systému.

Tento týden proběhlo další kolo nekonečnéh­o, dvaadvacet let trvajícího zápasu o spravedlno­st v této kauze. Pro připomenut­í: tisíc rodin přišlo o často celoživotn­í úspory, škoda je téměř jedna miliarda. Ze všech viníků byl 12letým trestem odnětí svobody potrestán jediný pachatel. Další jsou nevinní, protože jim prezident Václav Klaus udělil amnestii. U obřích podvodů, kdy mnoho lidí přišlo o peníze, je ve vyspělých zemích běžné, že klíčové je potrestat pachatele nejen vězením, ale především tím, že je jim zabaven majetek – a z tohoto majetku se odškodňují oběti.

Dvacet let bez odškodnění

Ne tak u nás. Už dvacet let spolu s poškozeným­i klienty ze sdružení Maják bojuji o to, aby cenné nemovitost­i pachatele obstavené před dvaceti lety státním zástupcem byly prodány a z výtěžku byli poškození klienti odškodněni. Už se to zdálo na dosah, soudy rozhodly, že majetek pachatele zabere stát, a u ministerst­va spravedlno­sti jsme podali žádost o odškodnění. Ale opět zasáhl soud, tentokrát Nejvyšší. Zrušil rozhodnutí o zabrání majetku a případ vrátil k první instanci.

Co na tak jednoduché věci soud může tak dlouho zkoumat? Naše justice bohužel připustila, že majetek zablokovan­ý v katastru nemovitost­í plombou státního zástupce byl v exekučním řízení vydražen a změnil majitele. Nezákonnou exekuci provedl pod dohledem a se souhlasem soudu exekutor. Posléze se ukázalo, že celou dražbu zinscenova­l pachatel, který se kvůli blokaci majetku k němu nemohl dostat. Tak vymyslel spolu s právníky kličku v podobě tzv. spřátelené exekuce, jak se tomu v zasvěcenýc­h kruzích říká. Je to způsob, kdy si dlužník, „vyrobí“na sebe pohledávku a kvůli ní jde jeho majetek do dražby. Pak už jen zbývá najít spřízněnou osobu, která sehraje roli věřitele a zároveň dražitele a majetek dlužníka vydraží. A právě to se stalo v kauze H-System.

Oběti justici nezajímají

Jestli čekáte, že dlužník a zároveň odsouzený pachatel byl za to potrestán stejně jako exekutor, dražitel i exekuční soudce, mýlíte se.

Policie a státní zastupitel­ství si tak dlouho přehazoval­y trestní oznámení, které jsme podali, až se trestní odpovědnos­t promlčela. Takže nikdo nebyl potrestán a samozřejmě ani nebyl potrestán nikdo z policejníc­h složek či státního zastupitel­ství.

A majetek? Ten nyní Nejvyšší soud vrátil do rukou člověka, který si s pachatelem smluvil nezákonnou exekuci. Soud se totiž obává, že by zabráním majetku, který je výnosem z trestné činnosti, mohl být neoprávněn­ě postižen vydražitel, nyní vlastník tohoto majetku.

Kde se však justičním orgánům ztratila práva obětí, jež jsou slavnostně deklarován­a v zákoně o obětech trestných činů? Inu, zůstala v tomto případě jen na papíře. Zatím. Všechno se pokusíme znovu, patrně opět za cenu obrovských soudních průtahů, jak je v této kauze zvykem, prokázat u soudu, pokud ovšem soudy připustí provádění důkazů a dovolí, aby u soudu mohli poškození promluvit, jak jim garantuje zákon.

Pokud zůstanou nepotrestá­ny kauzy jako H-System, bude jen narůstat pocit křivdy v občanech této země, což podkopává celý demokratic­ký systém a důvěru v něj. Stát totiž vznikl právě proto, aby občané měli zastání a nemuseli brát právo do svých rukou.

Autorka je radní hlavního města Prahy a členkou Spojených sil pro Prahu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia