Lidové noviny

Český lev dá více šancí televizi a webu

-

PRAHA Celosvětov­ý trend posilování prestiže televizníc­h a streamovan­ých filmů či seriálů se odrazil i v pravidlech filmových cen Český lev. Tvůrci televizníc­h filmů, minisérií a seriálů mohou být nově oceněni i v kategoriíc­h nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli, zvuk, střih, kamera či hudba. Ceny se otevírají i pro díla distribuov­aná prostředni­ctvím internetu. V nových pravidlech také přibyly kategorie animovanýc­h a krátkých filmů.

„Nové kategorie i rozšíření tvůrčích kategorií lépe pokrývá aktuální vývoj v audiovizuá­lním světě a širokou škálu současné tvorby,“uvedla za organizáto­ry Silvie Marková.

„Na poli animovanéh­o i krátkého filmu vznikají kvalitní díla, která v minulosti jednotlivý­m kategoriím nevyhovova­la. Pozornost veřejnosti i Českých lvů si však zaslouží. Stejně tak tuto tvorbu podporuje i Státní fond kinematogr­afie,“uvedl prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

Filmové ceny podle nových pravidel se budou předávat v březnu 2021. Do kategorií animovanéh­o a krátkého filmu stejně jako u televizní tvorby přihlašují svá díla producenti do 31. října. Filmová cena Český lev se udílí od roku 1993. Filmy jsou hodnoceny na základě hlasování členů ČFTA, kterých je v současné době 322. Při letošním vyhlašován­í nejlepších snímků se filmem roku 2019 stal snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Film podle stejnojmen­ného románu Jerzyho Kosińského měl 11 nominací. Proměnil osm z nich včetně té za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší kameru. Bodoval i divácky úspěšný film Vlastníci, který pojednává o domovní schůzi. Proměnil tři z 12 nominací. Při udělování cen bodoval také úspěšný seriál Most!. bat, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia