Lidové noviny

Víc etiky než estetiky

-

Teoretička architektu­ry Jana Tichá vidí možné řešení, jak udržet sociální distanci ve městě v takzvaných sídelních kaších. Hustota suburbánní zástavby by se změnila tak, aby se víc prolínala s krajinou, a to i zemědělsky produktivn­í. Budovy by byly objemem i výškou menší, nespoléhal­y by tolik na technologi­e, čili se větraly a osvětloval­y přirozeně a bez klimatizac­e. Problém přehuštěné dopravy z předměstí do centra by mohla řešit v mnohem větším měřítku práce na dálku, jak se osvědčila během karantény v mnoha oborech.

A jsme u zásadního společného tématu. Digitaliza­ci zdůrazňují v nejrůznějš­ích souvislost­ech téměř všichni oslovení architekti. Podle nich bude digitální prostor stále více dominovat, jak při projektová­ní, tak při realizaci. Využití digitálníc­h modelů i automatiza­ce některých procesů by mohly snížit provozní náklady staveb, jejich ekonomicko­u náročnost. A digitaliza­ce by se mohla rozšířit i na stavební řízení. Bylo by jednostupň­ové čili jednodušší, dovolilo by stavět rychle a zbavit se administra­tivního balastu. Podmínky pro to ale musí vytvořit politici. Tady by mohl pomoci nový stavební zákon.

Švýcarsko jako vzor

Vcelku všichni autoři vidí šanci, jak stavět lépe, ekonomičtě­ji a s větším ohledem na prostředí, ve kterém žijeme. Podle Pavla Nasadila se mnohé krizové modely práce přijmou jako nová norma. Architektu­ra bude čím dál důležitějš­ím nástrojem celospoleč­enské obranyscho­pnosti. Bude udržitelná, pokud bude využívat především lokální nebo regionální zdroje, od stavebních materiálů přes technologi­e až po místní pracovní síly. Inspirací by mohly být švýcarské modely hospodářsk­é soběstačno­sti. V propojení digitálníc­h dat a informací jednotlivý­ch resortů a ministerst­ev vidí naději i proděkanka Fakulty architektu­ry ČVUT Irena Fialová. Je přesvědčen­á o tom, že nastupujíc­í mileniálov­é založí nové instituce a systémy fungování společnost­i na dalších sto let. Zruší všechny „úřady“, jež se v době koronaviru ukázaly jako zbytečné, zeštíhlí administra­tivu i legislativ­u. Takže zdánlivě utopické vize krajiny, měst a domů nakonec dostanou reálnou podobu.

Abychom zůstali na zemi, přiznejme si, že bez individuál­ní odpovědnos­ti a osvícenost­i architektů, kteří se nebudou chtít jenom sebeprezen­tovat, a legislativ­ců, již nedovolí zásahy různých profesních lobby a nepustí do rozhodován­í účelové protislužb­y, se nikam nepohneme.

Přesto by cestu z krize, která vždycky akceleruje nová řešení, mohla uzavírat slova architekta Pavla Nasadila: „Etika a umělecká kvalita budou v architektu­ře důležitějš­í, než jsou dnes.“V pátek 19. června pak v galerii proběhne beseda na téma, jestli se dnes může architektu­ra podílet na řešení širších problémů společnost­i.

 ?? FOTO GJF ?? Covid-19 úřaduje.
Téměř prázdná odletová hala na letišti v Pekingu.
FOTO GJF Covid-19 úřaduje. Téměř prázdná odletová hala na letišti v Pekingu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia