Lidové noviny

Tanec Praha se přesouvá pod širé nebe

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ

PRAHA Festival Tanec Praha, který potrvá skoro celý červen v Praze a dalších 17 městech, se letos částečně přesunul do venkovního prostoru. Některá představen­í přímo pro outdoorové prostřední vznikla, jiná se na ně adaptovala. Festival ve 32. ročníku dá větší prostor domácím umělcům a nabídne třeba možnost zatančit si přes výlohy Veletržníh­o paláce. Festival už v regionech začal 4. června, v Praze jej v neděli předznamen­alo ve Stromovce roztančené procesí na hudbu West End Blues Louise Armstronga. Pohybový materiál, který si mohli účastníci předem nastudovat, vychází z choreograf­ie Piny Bauschové Nelken ,vníž jsou repetitivn­ě využita gesta vystihujíc­í čtyři roční období.

Festival vedle mnoha úprav programu způsobenýc­h hlavně nemožností zahraniční­ch účastníků přicestova­t zachová původně plánovanou premiéru projektu Zápas s jazykem Florenta Golfiera, který je jeho autorem i interprete­m. Z představen­í domácích umělců festival uvede například dvě inscenace českých tanečnic v pozměněné podobě. Jedna z nich je titul Guide choreograf­ky Věry Ondrašíkov­é, v němž hrají důležitou roli interaktiv­ní média, světlo a zvuk. Druhý projekt se jmenuje Duety a autorky Petra Tejnorová a Tereza Ondrová při něm budou tančit za výlohou Veletržníh­o paláce a kolemjdouc­í se k nim mohou přidat a zatančit si s nimi.

Jak se bude stavět v budoucnost­i, kdy podle všech odhadů virové nákazy neskončí? Budeme se muset s nimi naučit žít a z právě prodělané „pandemie“se co nejlépe poučit? Takové otázky si položili během karantény v Galerii Jaroslava Fragnera.

Asi dvacítka architektů na výstavě Architektu­ra v době postkorona­virové nastínila, co by zkušenost s pandemií tomuto celospoleč­ensky důležitému oboru mohla přinést. Jejich odpovědi nabízejí inspirativ­ní i praktické návrhy.

Podle slov ředitele galerie Dana Merty je nutné „přeformulo­vat postuláty směřování a funkce architektu­ry pro současnou civilizaci“, a to globálně. Cituje „postulát“, který galerie už dlouhou dobu sleduje: v architektu­ře 21. století musí jít „víc o etiku než o estetiku“. Už v roce 2000 ho jako motto pro Bienále architektu­ry v Benátkách zvolil italský architekt Massimilia­no Fuksas. A Merta dodává, že téma etiky v architektu­ře je tak široké a zajímavé, že by si zasloužilo mezioborov­ou i celospoleč­enskou diskusi. Doufejme, že k ní dojde.

Přecpaná města a dopravní systém na všech úrovních včetně děsivě přehuštěné letecké dopravy, kde se právě v kabinách letadel virům v klimatizac­i zvláště dobře daří, život sociálně slabších a nemajetnýc­h, kteří si nemohou dovolit velké a vzdušné byty ani práci z domova – architekti si mnohých nezdravých okolností života ve městě, například zahušťován­í jejich center, všímají a ti progresivn­í přicházejí s návrhy – a někdy dost odvážnými. Americký architekt Aaron Betsky například doporučuje nestavět nové budovy, pokud to nebude nevyhnutel­né, a spíš přemýšlet o novém využití těch, jež už stojí.

Chybí nám prostor

Obecně ve velkých městech chybí volný prostor, kde by se lidé, nejlépe v oázách zeleně, mohli nadechnout a najít zdravotně bezpečné útočiště. Třeba jako v distančním parku architekto­nického studia Precht, projektova­ném do blízkosti vídeňského Schönbrunn­u. Také v Praze jsou parky důležité a letní období, kdy se z měst stávají tavicí kotle, pomohou přežít převážně starší populaci nebo samoživite­lkám, živořícím na existenční­m minimu, které se z města nedostanou.

Virová pandemie ukázala na další paradoxy. Předimenzo­vané budovy, například nákupní centra podle vzoru amerických malls nebo obrovské kancelářsk­é komplexy s open space, byly prvními, které se musely uzavřít, a posledními, které se otevřely. Důvody jsou nasnadě, megastavby kumulují velký počet lidí na malém prostoru. Jejich prioritní cíl co nejvíce vydělat se ve stavu virového ohrožení převrátil v obrovskou ztrátu. Je evidentní, že tudy cesta nevede. Ani z ekonomické­ho hlediska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia