Lidové noviny

Hoteliéři vyhlížejí vouchery

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Poukázky na dovolenou v Česku, které by pomohly upadajícím­u turistické­mu ruchu, dostaly konkrétněj­ší podobu. Vláda včera schválila příspěvek na pobyt v lázních. Lidé budou moci dostat 40 procent z ceny minimálně šestidenní­ho pobytu, maximálně pak čtyři tisíce korun.

V oblasti cestovního ruchu zatím přišlo o práci asi 30 tisíc lidí. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy však nejde pouze o nekvalifik­ované profese. „Jsou tam i lázeňští doktoři, maséři nebo zdravotní sestry. Rozhodně to není jenom pomocný personál, jako je uklízečka v hotelu. V cestovním ruchu přitom pracuje asi 240 tisíc lidí,“řekl LN Prouza.

„Srpen je pozdě“

Dalšímu propouštěn­í v tomto odvětví by mohly zabránit právě poukázky, které ministerst­vo pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovou (ANO) slibuje už od března. „Mnoho podnikatel­ů čeká na ty slavné vouchery. Rozhodli se přečkat květen a červen s tím, že budou lidé cestovat po Česku. Vypadá to, že žádné vouchery nebudou,“konstatuje Prouza.

Údajně má také informace od hoteliérů, jimž volají zákazníci s tím, že by si rádi zarezervov­ali pokoj, ale stále čekají na poukázky. „Když se to schválí na konci června a spustí to v polovině srpna, tak to už nikomu nepomůže,“dodává Prouza.

„Spousta podnikatel­ů čekala, jak dopadne program Antivirus. Tím, že se prodlouží až do srpna, se ten dopad může částečně zmírnit. Pokud se to bude vyvíjet podle našich prognóz, tak se cestovní ruch do konce roku propadne o 50 procent, což by představov­alo sto tisíc zaměstnane­ckých míst,“

řekl LN Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Nejvíce ohrožená je přitom Praha, kde se realizoval­o asi 60 procent cestovního ruchu. Na celý segment tak bude mít podle Stárka vliv jakákoliv podpora, i zmíněné poukázky na dovolenou. Ty ministerst­vo pro místní rozvoj zařadilo do krizového akčního plánu cestovního ruchu 2020–2021, který včera schválila vláda. Podpora bude v první etapě zaměřena výlučně na úhradu pobytu a procedur v lázních. „Dělali jsme si průzkum. Zjistili jsme, že do zahraničí chce vyjet asi 15 procent Čechů, většina chce letos zůstat doma,“řekla ministryně Dostálová serveru iDNES.cz. Neobává se, že o voucher nebude zájem a že lidé budou chtít raději k moři.

Vary o krok napřed

Na pomoc státu však nechtěly čekat lázeňské Karlovy Vary, které už spustily poukázky na pobyty. Slevových voucherů je několik druhů a jejich hodnota se odvíjí od počtu nocí, jež host v Karlových Varech stráví. „O Vary°Voucher je relativně zájem. Rozběhli jsme to 25. května a za tu dobu je vygenerová­no 1700 voucherů a uděláno 700 rezervací,“řekl LN Josef Dlohoš, ředitel karlovarsk­ého infocentra.

K dispozici jsou tři varianty slevy: tisíc korun na pobyt se snídaní s minimální délkou pobytu tři noci, dále pak 2500 korun na wellness a relax pobyt o délce alespoň čtyři noci a 5000 korun na týdenní či delší lázeňský pobyt.

„Zahraniční turisté, lázeňští hosté a návštěvníc­i městu viditelně chybějí, je třeba si uvědomit, že k nám směřovali hosté z obrovských trhů, jako jsou Německo, Rusko, Čína. Ačkoliv více než čtvrtinu všech návštěvník­ů tvořili Češi,“řekl LN Jan Kopál, mluvčí magistrátu Karlových Varů.

 ?? FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Čeká na turisty. Tržní kolonáda v Karlových Varech by se díky slevovým voucherům už brzo mohla dočkat davů tuzemských návštěvník­ů.
FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Čeká na turisty. Tržní kolonáda v Karlových Varech by se díky slevovým voucherům už brzo mohla dočkat davů tuzemských návštěvník­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia