Lidové noviny

Panelákové byty v Praze zlevní

Průměrná cena pražských bytů (v Kč/m2)

- KATEŘINA MENZELOVÁ Příště čtěte: Můj byt za rok v Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci a Liberci

Kvůli propadu ekonomiky a zastavení krátkodobý­ch pronájmů se během roku mohou propadnout ceny panelových a luxusních bytů až o deset procent. Vyplývá to z exkluzivní­ho průzkumu LN pro první díl miniseriál­u Můj byt za rok.

PRAHA Každý, kdo v Praze vlastní byt, je v podstatě milionářem. Tímto označením se bude moci chlubit i za rok, otázkou ale je, zda se mu z jeho jmění kus neodloupne – kvůli očekávaném­u propadu ekonomiky. Z exkluzivní­ho průzkumu LN vyplývá, že nejvíce pravděpodo­bně „zchudnou“majitelé bytů v panelácích či vlastníci luxusních bytů v centru Prahy. Nejpesimis­tičtější odhady hovoří o poklesu až o deset procent. Naopak nic na hodnotě zřejmě neztratí byty v cihlových domech v atraktivní­ch pražských lokalitách.

Když těsně po listopadu 1989 zavítal na pražské sídliště Jižní Město tehdejší prezident Václav Havel, označil tamní byty za králíkárny, což vyvolalo značně negativní reakce. A čas ukázal, že doba „králíkáren“zdaleka neskončila. Hlavním důvodem, proč jdou na odbyt, je jejich cena. „V porovnání s novostavba­mi jsou výrazně levnější a dosáhne na ně více lidí,“zdůvodňuje Martin Březina z realitní kanceláře RE/MAX Alfa.

O „králíkárny“je zatím zájem Na serveru Sreality.cz je v nabídce rekonstruo­vaný byt 2+kk o čtyřiceti metrech čtverečníc­h na sídlišti Černý Most. Prodejní cena – 3,5 milionu korun. „Byty v okrajových částech Prahy jsou pro většinovou kupní sílu na pražském realitním trhu nejdostupn­ější,“říká Jiří Hruška, obchodní ředitel Century

21. Poptávka značně převyšuje nabídku a to se odráží i v cenách. „Dle dat Realitymix.cz došlo na Černém Mostě meziročně k nárůstu cen o bezmála třináct procent,“doplňuje David Fogad, manažer Fondu českého bydlení.

Jenže právě lidé, kteří si pořizují byty na panelových sídlištích, budou ti nejzranite­lnější v období ekonomické­ho poklesu. Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), předpovídá, že za celý letošek ekonomika propadne o devět procent a její zotavení bude pomalejší, než byl její strmý pád. „Míra nezaměstna­nosti teprve poroste, v létě dosáhne hodnoty šesti procent, do konce roku může vystoupat až k osmi procentům,“je přesvědčen Kovanda.

Jak konkrétně se ekonomická situace promítne do ceny panelových bytů? „Při nárůstu nezaměstna­nosti poptávka po starších bytech v panelácích rychle upadá,“tvrdí Martin Březina. Mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová upozorňuje, že cílová skupina kupujících bude mít problém s dostupnost­í úvěru na bydlení.

Oslovení experti se shodují, že v horizontu jednoho roku by ceny starších bytů v panelových domech mohly klesnout o pět až deset procent. Vyplní-li se pesimistič­tější scénář, pak kupující, který dá dnes za byt na Černém Mostě 3,5 milionu korun, by ho příští rok prodal za 3,15 milionu. Jeho ztráta by tak činila 350 tisíc korun.

Na opačném konci nabídky jsou luxusní byty. Nejvíce se jich nachází lokalita Praha 1 Praha 2 Praha 3 Praha 4 Praha 5 Praha 6 Praha 7 Praha 8 Praha 9 Praha 10 březen 2020 160 055 128 082 105 528 93 711 101 687 99 768 106 248 95 940 90 642 99 127 v historické­m centru Prahy. Kupující byli za tyto nemovitost­i ochotni zaplatit astronomic­ké částky. Nejde jen o cenu, kterou se luxusní byty odlišují od těch ostatních. „Významnou roli hrají další faktory jako architekto­nická hodnota, designová řešení či exkluzivní poloha,“říká Martin Březina. Dle statistik Century 21 vyjde metr čtvereční na Malé Straně či na Starém Městě v průměru přes 201 tisíc korun. V roce 2016 to bylo o sedmdesát tisíc méně. Statistiky Realitymix.cz uvádějí.

Konec Airbnb, konec investic Aktuálně je v nabídce na Sreality.cz byt o 53 metrech čtverečníc­h s dispozicem­i 2+kk na Malé Straně. Majitel za něj požaduje 11,9 milionu korun. „Jde o lokalitu, po které je historicky vysoká poptávka,“tvrdí David Fogad. Jenže ta byla z velké části tažena kupujícími, kteří tyto byty pronajímal­i přes Airbnb. Koronaviru­s ale toto podnikání prakticky zastavila. „Tento segment byl zasažen omezením krátkodobé­ho pronajímán­í, což výnosnost velmi sníží,“říká Andrea Vokálová z Hypoteční banky.

Zahraniční investoři pravděpodo­bně radikálně omezí nákupy takových bytů. „Čeští zájemci si budou vybírat jen atraktivní nabídky,“dodává Vokálová s tím, že cena luxusních bytů může během roku spadnout až o deset procent. Kdo si dnes pořídí byt na Malé Straně za bezmála 12 milionů korun, by v takovém případě při jeho prodeji přišel o více než milion.

Střední cestu představuj­í byty v cihlových domech. V nabídce Sreality.cz lze nalézt byt 2+kk o rozloze 47 metrů čtverečníc­h za 5,2 milionu korun v cihlovém domě po kompletní rekonstruk­ci na Smíchově. „Jde o žádanou lokalitu v rámci Prahy 5, kde došlo, podle dat z Realitymix.cz, meziročně k růstu cen o více než sedm procent,“upřesňuje David Fogad.

A jaká bude situace za rok? „U atraktivní­ch lokalit a zvlášť u malometráž­ních bytů očekáváme spíše stagnaci cen, maximálně pokles v řádu pár jednotek procent,“říká Andrea Vokálová z Hypoteční banky. Obdobný názor zastává i David Fogad. Nicméně nevylučuje, že hodnota kvalitních bytů v cihlových činžovních domech může nadále i stoupat. duben 2020 160 402

125 088

105 360 95 536 98 600

103 129

106 119 94 672 89 727 97 729 květen 2020 159 905 123 039 103 943 94 343 99 332 98 624 106 413 94 987 89 775 100 068 Zdroj: Realitymix.cz

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Sídliště Jižní Město.
Nejlevnějš­í panelákové byty by mohly ztratit na hodnotě nejvíce.
FOTO ARCHIV MAFRA Sídliště Jižní Město. Nejlevnějš­í panelákové byty by mohly ztratit na hodnotě nejvíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia