Lidové noviny

Pyro dýmilo i zpoza bran

- DAVID AKO

PRAHA Nedělní šlágr o první místo mezi Slavií a Plzní (0:0) se nesl v ještě zvláštnějš­í náladě než většina ostatních zápasů postihnutý­ch koronaviro­vými opatřeními. Zatímco jinde se aspoň o minimální atmosféru stará tzv. kotel, slávistick­é vedení upřednostn­ilo zhruba stovku prominentn­ích příznivců, kteří tak třikrát do poločasu skandovali obligátní „Slavia do toho“. „Model byl stejný jako na utkání s Jabloncem. To znamená největší partneři a významní hosté klubu, kteří byli doplněni organizačn­í složkou zápasu,“říká tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

To skalní jádro Tribuny Sever se sešlo před branami stadionu, aby své mužstvo podporoval­o alespoň pěním chorálů přes tribunu, což hráči ocenili a po zápase za nimi šli před stadion na tradiční děkovačku. Své fandění si však trochu pokazili používáním pyrotechni­ky, kvůli kouři z dýmovnice dokonce musel rozhodčí Pavel Franěk na chvíli přerušit zápas.

Tento nešvar si o víkendu neodpustil­i ani fandové Ostravy v Olomouci či ultras druholigov­ého Brna. S Baníkem kvůli podobnému chování jejich fanoušků ve Zlíně zahájila už minulý týden řízení discipliná­rní komise Ligové fotbalové asociace. Standardní­m trestem bývá finanční pokuta v rozmezí dvacet až čtyřicet tisíc. I když bude záležet na posouzení, discipliná­rní řád zmiňuje užívání pyrotechni­ky pouze na stadionu.

„Použití pyrotechni­ky v okolí stadionu nevnímám jako prohřešek, jako klub tam nemáme potřebu vysílat pořadatele. Dýmovnice byly použity příležitos­tně a při děkovačce to vytvořilo pro hráče pěkný efekt,“řekl LN tiskový mluvčí Brna Martin Lísal s tím, že klub vyčká na případné rozhodnutí discipliná­rní komise v dalších dnech, stejně jako slávisté. Ostravští se do uzávěrky nevyjádřil­i.

Rozvolnění, která od včerejška v zemi platí, dovolí nově dostat na stadion až 500 osob. Na atmosféře se to podle klubů však příliš neprojeví. Zvlášť tam, kde mají hodně permanentk­ářů, dostanou přednost právě držitelé celosezonn­ích vstupenek na úkor fanklubáků. „Těch 500 lidí je tak nízký počet, že i kdybychom chtěli permanentk­áře nějak prostřídat, nevyšlo by nám to. Reálně přístupné pro diváky a i nějakým rozumným počtem je asi až ten tisíc,“vysvětluje tiskový mluvčí Liberce Tomáš Čarnogursk­ý.

A jablonecký trenér Petr Rada dodává: „Pusťte skalní fanoušky na tribuny, nic se nestane.“

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Stadion v Edenu v 68. minutě duelu Slavie s Plzní zahalil kouř z dýmovnice, který se valil od jedné z bran, kde fandili domácí příznivci
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Stadion v Edenu v 68. minutě duelu Slavie s Plzní zahalil kouř z dýmovnice, který se valil od jedné z bran, kde fandili domácí příznivci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia