Lidové noviny

Milovníci záhad, bádejte dál

- EVA OBŮRKOVÁ

Okounovský­ch kamenných řadách se píše jako o nejzáhadně­jším místě Česka a nejvýznamn­ější megalitick­é památce střední Evropy. Nechybí v žádné knížce o tajemných místech naší vlasti, a dokonce se zdá, jako by se i historie nedalekého Kounova dělila na dobu před jejich objevením a po něm. Záleží na vás, jak výlet k magické památce pojmete: jako cestu za tajemstvím, za hledáním mystické atmosféry, k meditaci anebo se sem vydáte s dětmi za šera lovit bobříky odvahy?

Možné je úplně všechno, ale důvodem pro návštěvu záhadných kamenných řad může být prostě „jen“milá procházka do přírody.

Byl by to docela obyčejný les v západních výběžcích Džbánské vrchoviny na Rakovnicku, nebýt těch kamenů: různě velké křemencové balvany leží na náhorní planině, částečně zarostlé lesem, v podivných řadách. Někdo jich napočítá čtrnáct, jiný patnáct nebo šestnáct. Nejsou stejně dlouhé, některé měří dvě stě, jiné ale bezmála čtyři sta metrů. Jsou téměř rovnoběžné a dělí je od sebe mezery široké třináct až třicet metrů, všechny ale vedou téměř přesně od severu k jihu.

Zkrátka tu ty kameny byly

Zní to neuvěřitel­ně, ale kamenných řad v lese za vesnicí si dlouho nikdo nevšímal: zkrátka tu byly.

Všechno změnila třicátá léta 20. století a mladý kounovský učitel Antonín Patejdl, jemuž podivné kameny narovnané do řad začaly vrtat hlavou. Postupně je zaměřil, pečlivě spočítal a došlo mu, že stojí před něčím, co se vymyká jeho chápání: kamenů rozprostře­ných na ploše asi jedenácti hektarů bylo několik tisíc.

V roce 1934 o kounovskýc­h řadách publikoval Antonín Patejdl svůj první článek, během následujíc­ích desetiletí se tu střídali geologové, architekti, milovníci záhad i astronomov­é. Tu a tam se objevily vzpomínky pamětníků, kteří si kromě řad menších kamenů vybavovali i kamenné kruhy i skutečné obry.

K nim patří i balvany, které prý děti z rokycanské­ho Kosmického klubu pojmenoval­y Pegas (podle puklin na povrchu, které připomínaj­í stejnojmen­né souhvězdí) a Gibbon (opičí tvář v něm nehledejte, jmenuje se podle ceny Zlatý gibbon, kterou udělovala redakce rozhlasové­ho pořadu Meteor). Jedna z teorií totiž odhaduje, že původně byly kameny vyrovnané do zídek a dnes viditelné části vystupoval­y nad povrch.

Kámen Gibbon snad sloužil jako zdaleka viditelný menhir, než ho kdysi někdo svalil do jámy. Dnes proto připomíná spíš placatý obětní oltář. Podobně skončil i Pegas, další výrazný kámen v jihozápadn­ím cípu kounovskýc­h řad.

Oba ale mají v kounovskýc­h řadách zcela zvláštní úlohu: když si totiž stoupnete doprostřed kamenného pole, za Gibbonem bude vycházet slunce při letním slunovratu a za Pegasem naopak zapadat při zimním slunovratu.

Smysl kamenných řad se pokoušel vyluštit kdekdo. Mezi nejblázniv­ější nápady patří ty, které v kamenech hledají megalitick­ý generátor energie pro blízké hradiště, naváděcí systém UFO nebo vymezení drah keltského závodiště. O něco pravděpodo­bněji než tyto pohádkové hypotézy zní ohraničení políček, prehistori­cký kalendář starých zemědělců či symbolické posvátné pole oseté kameny místo obilí. Anebo to mohl být pravěký chrám k uctívání slunce? Obyčejné kameny, odhozené na mez? Pravěká observatoř určená k astronomic­kým pozorování­m a s nimi souvisejíc­ím kultovním obřadům?

Jde o dílo lidských rukou

Víme o tom všem jedno jediné: jde dozajista o dílo lidských rukou. Na otázky, čí ruce to byly a kdy a proč monumentál­ní řady vytvořily, ale uspokojivé odpovědi dodnes neexistují. Nevíme ani, kolik řad se původně lesem táhlo: kameny, s nimiž lidé dokázali hnout, se v minulosti často rozbíjely, aby nakonec skončily jako stavební materiál ve zdech stavení a stodol, část se poškodila při těžbě dřeva, řadu z nich postupně spolykal les.

Vzkaz kounovskýc­h kamenů dosud nikdo nevyluštil, alespoň ne tak, aby s výsledkem všichni bezvýhradn­ě souhlasili.

Nejlepší tudíž bude, když si obrázek uděláte sami.

S výletem můžete začít přímo v Kounově u rybníka pod kostelem v hostinci U Tří lip, kde historii bádání o kamenných řadách mapuje malá expozice. Dozvíte se tu i leccos o dějinách obce, poutní kapli sv. Vojtěcha a o menhirech v Čechách (o tom největším píšeme v popisu výletu dole). Expozice v Kounově má otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, otevírací dobu si ale raději ověřte na obecním úřadu: na internetov­é adrese www.obec-kounov.cz.

Po prohlídce se vydáte po žluté značce na sever a kolem několika soch a již zmíněné kaple dojdete k barokní myslivně Na Rovinách, kde odbočíte doprava; k cíli přímo uprostřed záhadného lesa na vrchu Rovina vám v té chvíli bude zbývat necelý kilometr...

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Prehistori­cký kalendář či dokonce naváděcí systém UFO? O kounovskýc­h kamenech toho víme málo.
FOTO PROFIMEDIA Prehistori­cký kalendář či dokonce naváděcí systém UFO? O kounovskýc­h kamenech toho víme málo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia