Lidové noviny

Začátek tlustých let

-

Podle průzkumu provedenéh­o mou kamarádkou Terezou činí váha nouze 4500 gramů, protože přesně tolik jsme během nouzového stavu přibrali v jejím okolí všichni, záhadně skoro stejně (no tak dobře, půl kila sem, půl kila tam, ale bylo to v rozmezí 4,5 až 5 kilo). Pokusím se vzorek populace ještě rozšířit (napište do redakce, jestli a kolik jste přibrali, oni mi to vyřídí), ale stejně je to jen další potvrzení toho, že žijeme v čase a místě, na nichž se všechno obrátilo, obezita vzniká nouzí a boháči jsou jako lunt.

Možná nás čeká další éra přepisován­í pohádek a vznikne verze Rumcajse, v níž bude Cipísek vážit šedesát kilo a starosta Humpál běhat půlmaraton ve starostens­ké botě Adidas Yeezy Boost. Chudoba ochromuje, deprimuje a bere vám sílu starat se o sebe, každý s dluhy, dokonce i s hypotékou, vám potvrdí, jak si je stále nese s sebou, jak jsou s ním v jeho hlavě i v té nejhezčí a nejnekompl­ikovanější chvilce života. Dluhem vám těžkne duše a je jen otázkou času, kdy ji začne tělo následovat. Stav nouze, který máme za sebou, nebyl sice stav nedostatku peněz, ale nedostatku jistoty, avšak ve společnost­i, jako je naše, jsou to pojmy téměř zaměniteln­é, navíc všem bylo a je jasné, že stav nedostatku bude s největší pravděpodo­bností následovat, a jenom při tom pomyšlení už těžknou údy.

Vláda hodlá startovat ekonomiku tím, že do ní začne lít peníze. Sleduju to málo, míň, než bych měl, takže z toho dohadování v pořadech, které občas náhodně zapnu, mi není jasné, jestli již lije, nalila, či teprve hodlá lít a zda nalije dost. A všichni se shodují na tom, že rozběhnout se znova je těžší a složitější po přestávce, což potvrdí každý, kdo běhá. A každý z vás, kdo během nouzového stavu taky přibral čtyři a půl tisíce gramů, potvrdí, že zbavit se jich bude mnohem složitější než je nabrat. Možná přišel čas zamyslet se nad tím, o čem doopravdy píšu. Jestli o těch faktických čtyřech a půl kilogramu zbytečné váhy, kterou jsme si na tělech v mé sociální bublině během pandemie vytvořili, nebo o tuně nejistoty a ochablosti, které nám narostly někde uvnitř. V každém případě jsem si dost jistý, že nám ani s jednou z těch věcí nepomůže to, že vláda něco někam nalije. Jak nás historie učí, vlády jen málokdy lijí správné věci do správných nádob. Nezbyde než si nějak pomoct sami.

Každý s dluhy vám potvrdí, jak si je stále nese s sebou, jak jsou s ním v jeho hlavě i v té nejhezčí chvilce života

TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia