Lidové noviny

Diplomaté v Moskvě chtějí více bezpečí

- MARTIN SHABU

PRAHA Zhoršení česko-ruských vztahů po vyhoštění dvou diplomatů Moskvy kvůli ricinové aféře může mít nepříjemno­u dohru i pro ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Vedle očekávanéh­o odvetného kroku Kremlu v podobě vypovězení dvou českých diplomatů hrozí ještě jedno riziko. Jak zjistily LN, současný vývoj může negativně ovlivnit snahu o lepší zabezpečen­í české ambasády v Moskvě. Tu by měl posílit tým bezpečnost­ních pracovníků z Prahy, kteří by zajišťoval­i nejen fyzickou ostrahu, ale i bezpečnost informací uvnitř objektu.

O lepší zabezpečen­í Českého domu v Moskvě, kde sídlí naše ambasáda, usiluje diplomacie delší dobu. Vzhledem k vyhoštění šéfa Ruského střediska vědy a kultury Andreje Končakova a jeho zástupce Igora Rybakova z Česka se však nyní situace zkomplikov­ala. Podle informací LN české posily do Moskvy ještě nedorazily. „Už jim Rusové dělali problémy,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj na adresu skupiny lidí, kteří by měli zajišťovat bezpečnost ambasády. S jejich příjezdem musí ruská strana souhlasit.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí důvod zdržení nechce komentovat. „Vyslání ostrahy na zastupitel­ský úřad Moskva je součástí dlouhodobé­ho plánu posílení bezpečnost­i našeho velvyslane­ctví a nesouvisí s aktuálními událostmi. Vyslání takových pracovníků je dlouhodobý proces, který nebudeme v tuto chvíli více komentovat,“napsala LN Zuzana Štíchová, mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí. Jde přitom o choulostiv­ou záležitost. V současnost­i totiž ostraha ambasády závisí na ruských bezpečnost­ních složkách. Existuje přitom přesvědčen­í, že jde ve skutečnost­i o příslušník­y ruských tajných služeb, což v sobě zahrnuje nemalé bezpečnost­ní riziko.

Navíc se počátkem dubna před budovou odehrál nepříjemný incident. Skupina demonstran­tů v maskách vyvěsila na plot českého velvyslane­ctví v Moskvě nápis „Stop fašismu“a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Šlo o reakci na odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Praze 6.

Černínský palác následně oznámil, že pracuje na posílení ostrahy. „Jednou z částí tohoto komplexníh­o řešení je i vyslání ostrahy z řad zaměstnanc­ů ministerst­va zahraniční­ch věcí. Nejde tedy o vyslání policistů jako takových,“uvedla mluvčí, aniž by však upřesnila, o kolik lidí se jedná. Údajně má jít o zhruba osmičlenno­u skupinu.

„Pokud by to měla být nepřetržit­á ochrana, potřebujet­e na to vyčlenit alespoň tři skupiny, které budou pracovat ve směnách,“vysvětlil LN důvěryhodn­ý zdroj z diplomacie.

„Tajný“šofér

Pokud nejde o válečnou zónu nebo jinak nebezpečno­u zemi, ochranu podle diplomatic­kých konvencí zajišťuje hostitelsk­ý stát. Jenže toto řešení nemusí být vždy žádoucí. A to zejména kvůli obavě o získání citlivých informací z fungování ambasády. „Samozřejmě že v obslužném personálu ambasády, který z části tvoří místní lidé, pracují jako řidiči nebo uklízečky i zpravodajc­i cizích tajných služeb. Mají díky tomu minimálně kontrolu nad pohybem našich diplomatů,“upozornil LN zdroj z diplomacie.

Ruská strana povoluje nejen pobyt diplomatů, ale i administra­tivních a technickým zaměstnanc­ů ambasády, kteří přijíždějí z Česka. „Každý, kdo tam jede, musí mít souhlas. Takto nám v minulosti neumožnili příjezd hospodáře,“řekl LN Petr Kolář, který byl v letech 2010 až 2012 českým velvyslanc­em v Moskvě. Právě jeho syn Ondřej Kolář (TOP 09), jenž je starostou Prahy 6, získal nedávno policejní ochranu společně s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a řeporyjský­m starostou Pavlem Novotným (ODS). Trojice komunálníc­h politiků se měla totiž podle informací týdeníku Respekt stát terčem Rusa, který do Česka údajně přicestova­l s jedem ricinem.

Později se ale ukázalo, že ve skutečnost­i případ odstartova­l spor Končakova s podřízeným Rybakovem. „Z informací a předložený­ch důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnost­ní informační služby, jednoznačn­ě vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitel­ského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům. Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnost­ních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice,“řekl premiér Andrej Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia