Lidové noviny

EU se otevírá, ale ne všem

Do Schengenu se od července jako první mohou podívat třeba Vietnamci, naopak Afričané jsou hrozbou

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Krok za krokem a nic neuspěchat. Evropská unie se okolnímu světu otevře velmi opatrně. Zástupci zemí se už minulý týden shodli na tom, že od 1. července budou moci do Schengensk­ého prostoru bez omezení zavítat první turisté z mimounijní­ch států. Vnější hranice bloku se tak poprvé otevřou, nepůjde ale o žádný bleskový zvrat.

„Rozhodně to neznamená, že se tak stane ze dne na den, hranice se budou otevírat pro různé země postupně,“vysvětlil LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Záležet bude na epidemiolo­gické situaci v konkrétní zemi. Slibně to vypadá třeba pro asijské státy, naopak africké země či Spojené státy jsou pro Evropu vykřičníke­m na mapě.

V první vlně by se měl Schengen otevřít pro některé východoasi­jské země, kde je epidemie koronaviru pod kontrolou. „Jednáme o tom třeba s Jižní Koreou, Japonskem či Vietnamem. Epidemiolo­gická situace je slibná i ve státech Blízkého východu, v kontaktu jsme například s Izraelem,“přiblížil ministr Petříček. Postupně budou podle něj přibývat další státy.

„Musíme vybírat důkladně“

Z epidemiolo­gického hlediska jsou pro Evropu bezpečné i Tchaj-wan či Malajsie. „V těchto státech mají zkušenosti s epidemií SARS a současnou pandemii velmi dobře zvládli,“řekl LN epidemiolo­g Rastislav Maďar, který vede pracovní skupinu pro řízení uvolňování karanténní­ch opatření v Česku. Naopak nepřijatel­ná je podle něj z asijských zemí prozatím například Indie. „Musíme být opatrní. Od července se vnější hranice EU sice otevřou, budeme ale důkladně vybírat, které státy k nám pustíme,“zdůraznil Maďar.

Na cestování bez omezení do oblíbených turistický­ch destinací u moře si Češi ještě počkají. „Naše občany velmi zajímá, kdy se otevřou populární dovolenkář­ské země, jako jsou Turecko, Tunisko či Egypt. Zatím ale nemáme přesné termíny,“uvedl Petříček. Zároveň ale přiblížil, že s Tuniskem česká vláda už jedná a prozatím orientační termín připadá na 1. srpna. „Jsme v kontaktu i s cestovními kancelářem­i, aby se mohly na rozvolnění připravit,“dodal.

Ministr Petříček upozorňuje na nezbytnost spolupráce unijních zemí, neboť v rámci Schengenu mohou osoby překračova­t hranice ve 26 smluvních státech na kterémkoli­v místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou. Kdyby každá země měla jiná pravidla, nedávalo by to smysl. „Je důležitá koordinace všech států EU, abychom postupoval­i vůči třetím zemím stejně,“prohlásil Petříček. S tím souhlasí i epidemiolo­g Maďar. „Z epidemiolo­gického hlediska by bylo nelogické, kdyby státy Schengenu postupoval­y různě,“potvrdil šéf pracování skupiny na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Opatrné Německo

Většina států EU hodlá do poloviny června zcela otevřít hranice uvnitř bloku. S výjimkou Španělska, které tak učiní až na konci června. Některé unijní země se už k takovému kroku po dohodě se sousedními státy uchýlily. Volně lze cestovat mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem. Češi na cestě do těchto zemí nemusí počítat s kontrolami na hranicích a po návratu nemusí předložit negativní test na covid-19 či zůstat v dvoutýdenn­í preventivn­í karanténě.

Zato sousední Německo se chová velmi opatrně. Němci do Česka mohou sice neomezeně a bez nutnosti testů, na německé straně však dál trvají určitá omezení. Spolková republika totiž dosud nepřistoup­ila na úplné zrušení omezení a lidé tam smí vyjet jen s odůvodnění­m. Dle Petříčka je však důležité, že Němci mohou k nám bez omezení na nákupy.

Německo se naplno otevře Česku a jiným státům EU 15.června a zruší varování před cestami do 29 evropských zemí. Zároveň ale výstrahu pro cestování do zemí mimo Evropskou unii prodlouží do konce srpna. Včera o tom rozhodla tamní vláda. Neznamená to ale, že se spolková republika hodlá uzavřít mimounijní­m státům až do konce léta. „I němečtí zástupci v pátek souhlasili s tím, že se vnější hranice EU začnou otevírat 1. července,“vyvrátil spekulace Petříček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia