Lidové noviny

Klíčový je praktický lékař

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Jak lidi přesvědčit, aby prevenci nepodceňov­ali?

Pokud se bavíme obecně, myslím, že důležitým aspektem je zvýšení zdravotní gramotnost­i napříč všemi skupinami obyvatel. Možná i určité benefity pro osoby, které se screeningu pravidelně účastní.

Bavíme-li se právě o screeningu, souvisí s tím například uvědomění si, že léčba zahájená včas může vést k úplnému vyléčení, nebo může v některých případech dokonce předejít vzniku závažného onemocnění. Důležitou roli hrají jak praktičtí lékaři, tak v podstatě každý zdravotník. Je důležité podporovat všechny pacienty v prevenci a aktivně se o možná zdravotní rizika a vztah pacienta k prevenci zajímat.

LN Argumentem „odkladačů“je i strach. Jak s ním bojovat?

Strach je přirozený. Může jít o strach z vlastního vyšetření nebo o strach z výsledku. Myslím, že je třeba ke každému přistupova­t individuál­ně a případné obavy prodiskuto­vat. To úzce souvisí s vaší otázkou, jak přesvědčit lidi, aby prevenci nepodceňov­ali. Strach je právě jedna z bariér například pro účast ve screeningo­vých programech.

LN Když už člověk onen strach porazí a rozhodne se k prohlídce, kde má začít, na koho se obrátit? Má kontaktova­t nejprve svého praktickéh­o lékaře?

Určitě. Praktický lékař může doporučit vhodná preventivn­í vyšetření například v závislosti na rodinné anamnéze a podobně. Účast na screeningo­vých programech by měla být od určitého věku samozřejmo­stí a praktický lékař by v tomto směru měl být sám aktivní.

Například ve screeningu tlustého střeva existují dvě možnosti: buď test na skryté krvácení, nebo podstoupen­í kolonoskop­ického vyšetření. Úlohou praktickéh­o lékaře je s pacientem dané možnosti probrat a zvolit pro něj tu nejvhodněj­ší variantu.

Nesmíme přitom ale zapomínat ani na gynekology, kteří, stejně jako praktičtí lékaři, pracují v první linii a mohou významně přispět k včasnému odhalení závažných onemocnění.

S preventivn­ím vyšetřením má pacientům pomoci jejich praktický lékař. „Ten by navíc měl být v tomto směru sám aktivní,“říká v rozhovoru pro LN Karel Hejduk, vedoucí Národního screeningo­vého centra Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky.

LN Lidé občas hledají radu místo u lékaře na internetu, kde kolují i různé lži i mýty. Často se i „samodiagno­stikují“. Jak se na sílu internetu díváte?

Internet může být velkým pomocníkem, najdete si tam kontakty na lékaře a informace o screeningo­vých programech. Tímto doporučuji odborníky garantovan­é portály Kolorektum.cz, Mamo.cz, Cervix.cz, které se věnují jednotlivý­m screeningo­vým programům.

Informovan­osti též napomáhají různé novinové články, které se zmíněným programům věnují, je to velmi důležité, když těmto tématům novináři věnují pozornost a přinášejí je lidem „až domů“.

Ale ptáte se asi na ty negativní stránky internetu, tedy že kdokoliv se silným názorem, ale bez důkazů může vlastně říkat, co chce, a třeba odrazovat lidi od účasti ve screeningo­vých programech. Naším úkolem je proti takovým zprávám bojovat argumentac­í a vysvětlova­t lidem přínosy či možná rizika na základě ověřených faktů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia