Lidové noviny

Proč řešit české potraviny, je jich dost

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Nápad s povinným podílem tuzemských potravin v obchodech, s nímž přišla skupina poslanců, vyvolal vlnu kritiky. Kdyby byl schválen, na pultech by muselo být již od příštího roku nejméně 55 procent zboží z Česka. Následně by se měl podíl každý rok zvyšovat až na 85 procent.

Schválení novely by měla předcházet studie, která by ukázala, jak na tom český trh vlastně je. Po této variantě volala na včerejším jednání sněmovního zemědělské­ho výboru prezidentk­a Potravinář­ské komory ČR Dana Večeřová. „Byla bych velmi ráda, aby se to opíralo o nějaký reálný výzkum. Kolik je (českého zboží na trhu) a jak to funguje,“řekla. Problém podle ní spočívá v tom, že se přesně neví, jak je to se zastoupení­m českých potravin v jednotlivý­ch segmentech a kolik se čeho prodává.

S tím se ztotožňuje poslanec a člen zemědělské­ho výboru pirát Radek Holomčík. „Určitě souhlasíme s návrhem Večeřové, potřebujem­e to mít podložené daty. Zatím se vede debata nad domněnkami a není to postavené na realitě. Před rozhodnutí­m by měla předcházet analýza stavu a pak se můžeme bavit o tom, jaká opatření přijmeme,“sdělil LN Holomčík s tím, že bez základních dat navrhovat tak tvrdé opatření je nesmysl.

Zemědělský výbor začal o novele zákona diskutovat poté, co ji poslanci ve třetím čtení na jeho jednání vrátili. Neprošel tak návrh více než dvou desítek poslanců na zakotvení povinnosti pro řetězce nabízet od příštího roku 55 a časem až 85 procent českých potravin.

Zvyšovat jen o pár procent by bylo směšné

Ve hře byl také kompromisn­í návrh komunistic­kého poslance Pavla Kováčika, který by požadovaný cíl snížil na 65 procent. Už nyní je ale dle Holomčíka tento podíl na 58 procentech a je tak otázkou, zdali procentuál­ní zastoupení domácího zboží má vůbec smysl řešit.

Podporovat­el tohoto ustanovení šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek zdůraznil, že povinné kvóty původní návrh prosazoval pouze u zhruba 155 položek na trhu. To ale v pozměňovac­ím návrhu uvedeno nebylo. Podle něj je už v současnost­i na trhu v těchto položkách skutečně 59 procent českého zboží, bylo by tedy směšné, kdyby se uzákonila jenom o něco málo vyšší povinnost.

„Netrváme na tom, aby se to každý rok zvyšovalo o pět procent, klidně to může být o čtyři nebo o tři procenta, ale mělo by to narůst minimálně na sedmdesát tři procent podílu českých potravin. Jinak budeme k smíchu,“řekl.

Ministr zemědělstv­í Miroslav

Toman (za ČSSD) také do zákona prosazuje povinnost, aby veřejné instituce používaly určitý podíl lokálních nebo bio potravin, s čímž souhlasí i Večeřová. Prováděcí předpis k zákonu by pak ministr Toman chtěl nechat notifikova­t u Evropské komise, aby se nepříčil evropskému právu. Podle Jandejska ale není třeba nechávat utíkat čas před notifikací a je možné schválit úpravu již nyní. Pokud by se následně ukázalo, že zákon normám Evropské unie odporuje, můžou ho zákonodárc­i změnit.

Aby nedošlo k diskrimina­ci, měly by podle Jandejska kvóty platit již na obchody od 200 metrů čtverečníc­h. Původně se v novele počítalo se 400 metry čtverečním­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia