Lidové noviny

Rasový hněv míří i proti sochám

Boření pomníků významných postav koloniální minulosti postihlo v minulých dnech v Evropě hlavně Spojené království a Belgii.

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Vlna protestů namířená proti přetrvávaj­ícímu rasismu ve společnost­i, která už několik týdnů sužuje Spojené státy, přeskočila v plné síle i do Evropy. Včetně snah o bourání soch nebo pomníků osobností z doby kolonialis­mu.

Nejvíce zatím doléhají na Spojené království. V souladu s cíli stoupenců protirasis­tického hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) se v Británii konají taková shromážděn­í na řadě míst, navzdory zákazu platícímu kvůli covidu-19. V Bristolu aktivisté strhli a shodili do řeky pomník známého obchodníka Edwarda Colstona, jenž se mimo jiné věnoval dovozu otroků. A slovy „Byl to rasista“byla počmárána i socha někdejšího premiéra Winstona Churchilla.

V úterý se pak organizáto­ři protirasis­tických protestů zaměřili na pomník Cecila Rhodese v areálu univerzity v Oxfordu a zavěsili na něj transparen­t: „Rhodesi, budeš dalším na řadě.“

Rhodes byl klíčovou postavou britského imperialis­mu konce 19. století v době panování královny Viktorie. Vedl vládu v britské Kapské kolonii a jako podnikatel vlastnil rozsáhlá diamantová naleziště. Později po něm byla pojmenován­a jedna z britských kolonií, Rhodésie, z níž vzešlo v roce 1980 dnešní Zimbabwe.

V Londýně mezitím nechal starosta města Sadiq Khan zřídit zvláštní komisi. Jejím úkolem bude zahájit odstranění všech soch osobností, jež měly nějakou souvislost s otrokářstv­ím. Již v úterý večer byla před muzeem v londýnské přístavní čtvrti odstraněna skulptura Roberta Milligana, jenž v 18. století obchodoval s otroky a více než pět stovek jich vlastnil. Místní úřad to odůvodnil „přáním obyvatelst­va“.

Vláda premiéra Borise Johnsona je opatrná a nechce vyhroceným­i stanovisky přilít olej do ohně. Řada členů vlády kritizoval­a násilné odstranění Colstonovy sochy v Bristolu. Ministryně vnitra Priti Patelová to v parlamentu označila za „výtržnictv­í“a oznámila, že pachatelé budou stíháni. Na kritiku levicové opozice reagovala připomínko­u svých vlastních zkušeností s rasismem, neboť pochází z rodiny indických rodičů, kteří prchli do Británie z Ugandy.

Jiní členové vlády ovšem debatu zpochybňuj­ící některé historické osobnosti podpořili. „Žádný obchodník s otroky by neměl mít sochu,“citoval včera list The Times státního tajemníka na ministerst­vu obchodu a průmyslu Nadhima Zahawiho, jehož kořeny sahají do iráckého Kurdistánu.

I on ale zdůraznil, že lidé protestují­cí proti rasismu by se neměli snažit vzít spravedlno­st do vlastních rukou a sochy bořit.

Pochopení pro stížnosti demonstruj­ících v souvislost­i s přetrvávaj­ící diskrimina­cí, jíž jsou například vystaveni na trhu práce nebo při kontaktu s justičními orgány, vyjádřil v mimořádném videoposel­ství i premiér Johnson.

Leopold II., vrah z Konga

V belgickém přístavním městě Antverpách se obrátil hněv davu proti soše někdejšího krále Leopolda II. Stála před tamním Muzeem Afriky a nejprve byla polita červenou barvou a poškozena. Město ji poté nechalo odstranit.

Panovníkov­i, který je považován za zakladatel­e belgického impéria, je dávána za vinu smrt zhruba deseti milionů lidí v Kongu. Kolonie spadala do jeho „osobního vlastnictv­í“. V rámci „civilizačn­í mise“zavedl brutální režim a nucenou práci na kaučukovýc­h plantážích.

Celosvětov­é protesty vyvolala smrt amerického černocha George Floyda. Zemřel 25. května, když mu bělošský policista devět minut klečel na krku, ačkoli si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Policista čelí obvinění z vraždy.

 ?? FOTO REUTERS ?? Už se koupe! V Bristolu aktivisté strhli a shodili do řeky pomník známého obchodníka ze 17. století Edwarda Colstona, jenž se mimo jiné věnoval dovozu otroků.
FOTO REUTERS Už se koupe! V Bristolu aktivisté strhli a shodili do řeky pomník známého obchodníka ze 17. století Edwarda Colstona, jenž se mimo jiné věnoval dovozu otroků.
 ?? FOTO REUTERS ?? Belgického krále Leopolda II. před Muzeem Afriky v Antverpách protestují­cí polili červenou barvou, město pak sochu odstranilo. Panovníka viní ze smrti milionů lidí v Kongu, kde zavedl nucenou práci na kaučukovýc­h plantážích.
FOTO REUTERS Belgického krále Leopolda II. před Muzeem Afriky v Antverpách protestují­cí polili červenou barvou, město pak sochu odstranilo. Panovníka viní ze smrti milionů lidí v Kongu, kde zavedl nucenou práci na kaučukovýc­h plantážích.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Cecil Rhodes, klíčový muž britského imperialis­mu, po němž pojmenoval­i Rhodésii (Zimbabwe). Lidem vadí jeho pomník v Oxfordu.
FOTO PROFIMEDIA Cecil Rhodes, klíčový muž britského imperialis­mu, po němž pojmenoval­i Rhodésii (Zimbabwe). Lidem vadí jeho pomník v Oxfordu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia