Lidové noviny

HBO stáhlo Jih proti Severu. Mizí i další

-

Seriál Malá Velká Británie stáhla britská BBC z éteru už včera. U nás ho v minulosti vysílala například Česká televize. BBC následoval­a kroky britské divize americké společnost­i Netflix, která ze své knihovny vyřadila i další komedii od tvůrců Matta Lucase a Davida Walliamse Pojďte se mnou létat. V obou tvůrci ztvárňoval­i transvesti­ty nebo jedince různých etnik pomocí make-upu. Časy se ale podle BBC změnily a humor autorské dvojice je v dnešních měřítkách urážlivý.

„Humor v těchto seriálech je relativně starý. Sami tvůrci zmínili, že by ho dnes takto nedělali. Dnes se komedie zkrátka dělá jinak,“uznává filmový kritik Kamil Fila a dodává: „Pochopil bych, kdyby někdo stáhnul z éteru třeba jeden díl nějaké série. BBC má údajně editory, kteří procházejí Malou Velkou Británii zpětně a občas něco vyhodí. Ale stahovat celou sérii, protože tam může zaznít potenciáln­ě urážlivá věc? To je příliš prudká reakce na diskutabil­ní kulturní téma.“

Film Jih proti Severu z 30. let minulého století zase jako aktuálně problemati­cký shledala streamovac­í služba HBO Max. Čtyřhodino­vý milostný epos údajně necitlivě zobrazuje problemati­ku otroctví po občanské válce. „Jih proti Severu je produktem své doby. Etnické a rasové předsudky bohužel byly běžnou součástí americké společnost­i. Byly špatné tehdy a jsou samozřejmě špatné i dnes,“vysvětluje za HBO Pavla Brožková, proč se společnost rozhodla film stáhnout z nabídky. Až se na HBO Max vrátí, bude tak podle

Brožkové „učiněno s diskusí nad historický­m kontextem“.

Pro zajímavost: jednoho z deseti Oscarů, který film Jih proti Severu obdržel, dostala právě černošská herečka, a to jako vůbec první v dějinách. Během ceremoniál­u ale musela sedět kvůli rasové segregaci u stolu vzadu v sále, nikoli u svých filmových kolegů.

Zrušení reality show Policie v akci USA, která se držela ve vysílání 30 let, v těchto dnech oznámila společnost Paramount Network. Neplánuje ani spustit 33. řadu, jež měla mít premiéru 15. června. Smrt George Floyda podle Kamila Fily změní narativ, ve kterém se policie na obrazovkác­h poslední roky objevovala. „Policie se svého času zobrazoval­a jako nadosobní ruka zákona, dodržování pořádku se až vzývalo. Dnes se ukazuje, že takhle to úplně nefunguje,“míní Fila. „V 70. a 80. letech v americkém filmu nastoupila adorace pořádkovýc­h sil. Ubylo detektivní­ch seriálů, kde se pátrá, ale spravedlno­st se začala provádět na místě. (Film) Drsný Harry je toho příkladem, ale není zdaleka jediným.“

Pro dnešní děti není podle společnost­i Disney vhodný její film Píseň jihu, který stahuje ze své streamovac­í platformy. Společnost zároveň upozorňuje na některá zobrazení postav v animovaném filmu Dumbo z roku 1941, jež jsou údajně kulturně zastaralá. V minulosti už se s varováním vysílal i seriál Tom a Jerry kvůli černošské uklízečce, která tak měla nesprávně znázorňova­t běžnou roli černošky v americké společnost­i.

 ?? REPRO LN ?? Vadil už Tom a Jerry. Seriál se vysílal s varováním kvůli černošské uklízečce, jež měla nesprávně znázorňova­t běžnou roli černošky v USA.
REPRO LN Vadil už Tom a Jerry. Seriál se vysílal s varováním kvůli černošské uklízečce, jež měla nesprávně znázorňova­t běžnou roli černošky v USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia