Lidové noviny

Supi se slétají na hroutící se Libyi

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TRIPOLIS/PRAHA Tarhúna padla, na řadě je Syrta. Jména těchto dvou měst dnes málokterém­u Evropanovi něco řeknou, přesto se kolem nich nyní odehrávají bojové akce ve válce, která má potenciál ovlivnit poměry na starém kontinentě.

Tarhúna leží ve vnitrozemí Libye asi 70 kilometrů jihovýchod­ně od metropole Tripolisu a město před několika dny změnilo pána: dobyly ho totiž jednotky mezinárodn­ě uznané libyjské vlády (Vláda národní jednoty, GNA) a vyhnaly z něj vojska Libyjské národní armády (LNA) věrné Chalífu Haftarovi. Charismati­cký polní maršál, jehož mocenské centrum se nachází v přístavu Tobrúk na východě Libye, tím přišel o poslední důležitějš­í post na západě země.

Na řadě je nyní Syrta, přístav ve střední části libyjského pobřeží, který jednotky věrné vládě v Tripolisu v těchto dnech obléhají. Pokud se LNA bude muset stáhnout i odtud, může to znamenat rozhodujíc­í zvrat v libyjské občanské válce a současně by šlo o výrazný symbolický moment. Syrta totiž byla poslední baštou dlouholeté­ho libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, než město v říjnu 2011 dobyli povstalci a Kaddáfího tam zabili.

Erdogan, Putin a Trump

Pád Syrty by ještě nemusel znamenat definitivn­í Haftarův konec, síly LNA stále ovládají velkou část východní Libye i vnitrozemí. Už teď je ale jasné, že maršálovy nedávné představy o tom, že „Tripolis padne v řádu týdnů“, jsou z říše snů. A přibývají signály, že věci spějí k dohodě mezi těmi, na nichž v libyjské válce skutečně záleží.

Hlavními aktéry za oponou libyjské války jsou Turecko, které od začátku roku vojensky masivně podporuje vládu v Tripolisu, a Rusko poskytujíc­í prostředni­ctvím žoldnéřů takzvané Vagnerovy armády pomoc Haftarovi. Zdá se, že oba hráči v pozadí si nyní chtějí vybrat dividendu: Turci v podobě surovin ze dna Středozemn­ího moře přilehlého k libyjským břehům, Rusové skrze naplnění starého imperiální­ho snu, jímž je vojenská přítomnost na březích moře. K obojímu je potřeba klid zbraní.

„Dosáhli jsme určité dohody, která pomůže nastartova­t novou éru v Libyi,“řekl zkraje tohoto týdne turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tamějším médiím po překvapivé­m telefonátu s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Erdogan mimo jiné potvrdil, že v následujíc­ích dnech hodlá „konzultova­t další kroky“s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

Americká role v celém procesu není zatím jasná, neboť USA se v konfliktu přímo neangažují. Mezi Erdoganem a Trumpem mohlo jít pouze o ladění not mezi dvěma vojensky nejsilnějš­ími státy NATO.

Jasné zato je, že Evropa – která má libyjské břehy téměř na dohled – je od vlivu na dění v surovinově bohaté zemi prakticky odříznutá. Takzvaná operace Irini, zajišťovan­á evropskými námořními silami ve Středozemn­ím moři, byla sice oficiálně spuštěna koncem března a má dohlížet na zbraňové embargo do Libye vyhlášené OSN, ovšem Turci, Rusové i další to ignorují.

Jen ne druhý Kaddáfí

Nejvíce vrásek na čele dělá poslední vývoj v Libyi Francouzům. Paříž totiž dosud nepřímo podporoval­a Haftara a podle serveru Politico, odvolávají­cího se na zdroje z Elysejskéh­o paláce, prezident Emmanuel Macron v poslední době „strávil mnoho času“ve snaze přimět Haftara k rozumu. Kontakty Macrona s Haftarem minulý týden také zmínil americký velvyslane­c v Libyi Richard Norland.

Černou můrou Paříže je opakování scénáře z roku 2011, kdy se po porážce Kaddáfího mnozí z jeho vojáků „přelili“do sousedních zemí od Čadu po Mali a přidali se k tamějším teroristic­kým skupinám. Něco podobného hrozí i teď. Od Kaddáfího pádu Francouzi investují do snahy nastolit pořádek ve svých bývalých koloniích severozápa­dní Afriky velké peníze i životy svých vojáků – zatím však bez valného úspěchu.

A pak tu jsou afričtí uprchlíci, kterých v Libyi na vytouženou cestu do Evropy čeká stále dost. Pro Erdogana i Putina vynikající „materiál“na vydírání evropských států.

Jednotky polního maršála Chalífy Haftara ztrácejí v Libyi dech. Hráči v zákulisí se tak v očekávání konce vleklé občanské války domlouvají, jak si rozdělit vliv v severoafri­cké zemi, ležící jen „přes vodu“z Evropy.

LIBYE

 ??  ?? Protripoli­ští bojovníci oslavují dobytí libyjského města Tarhúna
ALŽÍRSKO
Tarhúna
Sabhá
Kdo ovládá Libyi
Středozemn­í moře
Zuára
Závíja Misuráta Tripolis
Syrta Benghází
vláda Faíze al-SNaIrGráEd­Rže se sídlem v Tripolisu, podporovan­á OSN vláda se sídlem v Tobrúku, jednotky polního maršála ČCAhDalífy Haftara
Protripoli­ští bojovníci oslavují dobytí libyjského města Tarhúna ALŽÍRSKO Tarhúna Sabhá Kdo ovládá Libyi Středozemn­í moře Zuára Závíja Misuráta Tripolis Syrta Benghází vláda Faíze al-SNaIrGráEd­Rže se sídlem v Tripolisu, podporovan­á OSN vláda se sídlem v Tobrúku, jednotky polního maršála ČCAhDalífy Haftara

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia