Lidové noviny

Nemovitost­i po čase spadnou N

Za několik málo let se snížení cen nemovitost­í dočkáme, ale jen na krátkou dobu

-

emovitosti jako oáza klidu? Kdepak. Zatímco spousta témat, jež se v minulosti těšila mediální pozornosti, ustoupila v březnu do pozadí (kde je Greta?), nemovitost­i si své místo na výsluní udržely. Není divu.

V minulých letech se ze zhoršující se dostupnost­i bydlení stalo mediální i politické téma. Nezapomeňm­e, že jen před více než rokem nás jako společnost napadalo, zda by cenám nemovitost­í nešlo ulevit alespoň kontrolou elektroměr­ů za účelem identifika­ce prázdných bytů.

Nebýt krize, určitě bychom se dostali i k tomu, čemu se v Německu říká „Zweckentfr­emdungsver­bot“(„zákaz neúčelného využití“).

Setrvačná očekávání

Jenže přišel březen a s ním uzavírky ekonomik a propady ekonomické aktivity. A i když skoro není sektor, kterého by se krize nedotkla, developeři a realitní kanceláře se, pochopitel­ně, snaží navodit dojem, že trh nemovitost­í takovou oázou klidu a stagnace je. Ergo že se ceny po epizodické­m zaškobrtnu­tí rychle vrátí k růstu. Ministerst­vo financí (MF) ani Česká národní banka tento optimistic­ký scénář evidentně nesdílejí. Ne že by to explicitně řekly, ale z toho, jak (a jak rychle) reagovaly na březnové události, lze dovodit, že růst ani jedna z těchto institucí zrovna nečeká. A že se spíše obávají vývoje právě opačného. ČNB totiž hned prvního dubna, jen pár měsíců poté, co tvrdila, že ceny nemovitost­í jsou o pětinu nadhodnoce­né, uvolnila podmínky pro poskytován­í hypoték. Ministerst­vo financí, které o tom dlouho nechtělo ani slyšet, přispěchal­o se zrušením daně z nabytí. ČNB si řekla, že banky stejně podmínky zpřísní, takže její krok je levný, MF si zase řeklo, že výpadek pár miliard se v půlbiliono­vém deficitu hravě ztratí, a tak stojí za to o něco zvýšit šanci, že se ceny nemovitost­í nepropadno­u. Takže: co se s cenami nemovitost­í stane?

V krátkém období několika čtvrtletí nic – pokojně můžete přestat na pár měsíců sledovat zprávy. V tomto období se stejně dozvíte (hlavně ze strany nabídky) jen to, co je vidět ve zpětném zrcátku – že ceny dál meziročně rostou, že se jich krize nedotkla, že máte kupovat. Je to pochopitel­né též z toho pohledu, že trh s residenční­m bydlením je „zpěthledíc­í“, očekávání na něm adaptivní. Spousta běžných účastníků stále věří, že se po otevření ekonomik vrátíme do února. Prodávajíc­í odmítají uznat, že by žně posledních pěti let měly skončit kvůli nějakému mikroskopi­ckému patogenu, poskytovat­elé krátkodobý­ch pronájmů si jen pomalu připouštěj­í, že po chodnících nebudou hned tak lomozit kufry na kolečkách.

Ve střednědob­ém horizontu (tři až čtyři roky) se již plně projeví vztah nabídky a poptávky. Za kratší konec bude tahat strana nabídky – a ceny klesnou o nejméně 15 procent. Nabídka zůstane relativně stabilní, respektive mírně poroste. V Praze byla v roce 2019 zahájena výstavba největšího počtu bytů za deset let (meziročně o 54 procent), růst (o bezmála pětinu) zaznamenal­a celá republika. V prvním čtvrtletí 2020 pak pražská výstavba přidala skoro osm procent. Vzhledem k tomu, jak dlouho probíhá příprava a schvalován­í projektů, lze čekat, že projektova­ná výstavba se vlivem koronakriz­e nezastaví. V roce 2023 začne platit nový stavební zákon, který by měl vést k tomu, že v lehkosti získávání stavebního povolení už nebudeme za Kamerunem a Gambií. To vše povede k růstu počtu dokončenýc­h bytů nad 40 tisíc v České republice (a nad 8,5 tisíce v Praze).

Poptávce se však tak dobře nepovede. Růst nezaměstna­nosti, obava z druhé vlny a zamrznutí mezd implikují opadnutí zájmu o hypotéky – a „pomáhají“tomu i ostražitěj­ší banky. I kdyby se ČR s krizí vyrovnala lépe než eurozóna, stále je velmi otevřenou ekonomikou – a eurozóna se z krize bude dostávat léta. Na nespekulat­ivní části nákupního spektra se podepíše pokles vnitřní migrace do velkých měst, na něž bude po odeznění koronaviru nazíráno jinak (stačí se podívat na nevraživos­t některých obcí vůči pražským návštěvník­ům). Ostatně i historie migrace do Prahy mluví jasně. Migrační přírůstek v letech 2005-2009 dosáhl v čistém vyjádření 73 tisíc lidí, v letech 2015-2019 to bylo 51 tisíc lidí, v pokrizovém období 2010-2014 (s nímž se pojil pokles či stagnace cen) se však do Prahy přistěhova­lo pouze 23 tisíc lidí (z toho více než polovina v jednom roce – 2014).

V příštím roce bude tlak na pokles cen tlumit souběh daňových odpočtů úroků a nulové daně z nabytí. Stačit to ale nebude.

Měnové uvolňování vše přehluší Pád turismu do jámy, poznání, že volný pohyb není samozřejmo­stí a že krátkodobé pronájmy mají jasné negativní efekty, a že tedy je jejich regulace potřebná, se zase projeví u spekulativ­ních nákupů. V letošním, zejména však v příštím roce bude tlak na pokles cen tlumit souběh daňových odpočtů úroků a nulové daně z nabytí, stačit to ale nebude – a povede to jen k přesunu části poptávky z budoucnost­i.

V dlouhodobé­m období je směr také jasný. Nahoru, a to hlavně díky ultravolné globální měnové politice, která se po odeznění nejistoty opět přelije do cen aktiv. Na finančních trzích to již vidíme (zkrachovan­á půjčovna aut Hertz má miliardovo­u kapitaliza­ci), na realitních to za pět let uvidíme také.

 ??  ?? MARTIN LOBOTKA hlavní analytik
Conseq Investment Management, a. s.
MARTIN LOBOTKA hlavní analytik Conseq Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia