Lidové noviny

Nepohodlný Novák

V aukci o síť 5G předvádí stát veletoče

- Luděk Vokáč

Český telekomuni­kační úřad zveřejnil minulý týden už třetí podobu zadávací dokumentac­e pro chystanou aukci 5G kmitočtů. Na tom by v rámci ladění aukce nebylo nic divného, kdyby úřad nepředvedl už podruhé v řadě ukázkovou otočku o 180 stupňů.

Nové podmínky totiž staví na tezích podmínek, které úřad připravil a zkonzultov­al v závěru loňského roku. Jenže právě kvůli těmto podmínkám odvolala vláda tehdejšího předsedu úřadu Jaromíra Nováka. Podle ministra Havlíčka (pod jehož resort ČTÚ spadá) neobsahova­ly dostatečno­u motivaci pro vstup nové konkurence na český trh s mobilními telekomuni­kačními službami.

Na Novákovo křeslo tedy nastoupila Hana Továrková a pod jejím vedením zveřejnil úřad nový návrh aukce. Ten tentokrát nahrával příchodu řady malých hráčů, kteří by pár let těžili z možnosti národního roamingu v sítích velké trojky operátorů, ale nic by je nenutilo budovat vlastní infrastruk­turu.

Velkým překvapení­m bylo, že tuto podobu návrhu najednou kritizoval­o i samotné MPO. A cvak, najednou tu je další návrh, který se vrací k výrazné podpoře čtvrtého plnohodnot­ného operátora coby původní podmínky přichystan­é pod vedením Jaromíra Nováka. Proč tedy vlastně Novák vyletěl z funkce?

I když se za jeho vedení v Česku ohledně konkurence na mobilním trhu nic dramatické­ho nezměnilo, působil Novák rozhodně férověji a nestranněj­i než jeho předchůdce Pavel „nahrávám operátorům“Dvořák. I s osobou „zastánce spotřebite­lů“Nováka úřad čelil kritice, že toho nedělá pro podporu konkurenčn­ího prostředí dost.

Teď je tu Hana Továrková, žena, jejíž nástup do funkce provázely kontroverz­e a doposud ne zcela rozptýlené obavy ze střetu zájmů. Na jednu stranu to vypadá jako návrat do Dvořákovýc­h dob, na stranu druhou jsou tu „Novákovy“podmínky. Zvláštní. Něco mi říká, že nás ohledně aukce čekají ještě další překvapení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia