Lidové noviny

Marťané ze srbského Valjeva

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Stará moudrost praví, že když se o nějakém problému přestane mluvit, neznamená to, že by přestal existovat. Je to patrné hlavně nyní, kdy všemu dominuje boj proti koronaviro­vé pandemii a všechno ostatní se zdá být nepodstatn­é. Včetně témat, která byla ještě před rokem nebo delší dobou považována za zcela zásadní a na politické agendě zaujímala čelnou pozici. Platí to třeba o boji proti oteplování světového klimatu, stejně tak o tématu migrace a uprchlíků.

V Srbsku například aktuálně probíhá volební kampaň před parlamentn­ími volbami za necelé dva týdny. Velkým tématem tam je mimo jiné dvoustrann­á dohoda, kterou před rokem uzavřely rakouská a srbská vláda. Její podstatou je, že Vídeň se v ní zavázala financovat vybudování speciálníc­h uprchlický­ch center v Srbsku. Tam mají být umístěni žadatelé o azyl, kteří byli v Rakousku odmítnuti, které ale není možné vrátit do zemí původu.

V dohodě se píše o migrantech, „u nichž je možné konstatova­t dostatečno­u vazbu k Srbské republice“. Tato věta je hodně obecná a neznamená nic jiného, než že v Srbsku může skončit prakticky každý odmítnutý uprchlík. Nehledě na to, že většina z těch, kteří do Rakouska dorazili v rámci velké běženecké vlny let 2015 a 2016, přišli přes takzvanou balkánskou trasu čili i přes Srbsko.

Dokument byl podepsán loni v dubnu, pouhý měsíc před pádem rakouské vlády. Jejím hlavním architekte­m byl tehdejší rakouský ministr vnitra za pravicové Svobodné Herbert Kickl, pro něhož bylo snížení počtu cizinců v zemi hlavním cílem jeho politiky. Jenomže pod vlivem následných vnitropoli­tických kotrmelců v Rakousku, které měly za následek předčasné volby a vznik nové vlády, dohoda se Srbskem zapadla. Zbytek zakryla pandemie.

Dokud si zapomenuté dohody v minulých dnech nevšimly některé sdělovací prostředky v Srbsku, především pak nejrůznějš­í blogeři na sociálních sítích. Takže vláda v Bělehradě má najednou co vysvětlova­t a je v defenzivě. Vzhledem k blížícím se volbám jde přece jenom o hodně citlivou věc. Ministr zahraniční­ch věcí Ivica Dačić popírá, že by vůbec na nějaké podobné aranžmá s Rakouskem přistoupil.

Na sociálních sítích se naproti tomu objevily zprávy o velmi konkrétníc­h plánech na vybudování takového centra s kapacitou pro 10 tisíc lidí ve městě Valjevo, asi sto kilometrů jihozápadn­ě od Bělehradu. „Je to nesmysl, stejně jako kdyby ve Valjevu přistáli Marťané,“reagoval na to srbský státní komisař pro uprchlíky Vladimir Cucić.

Je nápadné, že Vídeň právě probíhajíc­í srbskou debatu příliš nekomentuj­e a cudně mlčí. Přestože tam ve vládě sedí i Zelení, kteří v minulosti, když byli ještě v opozici, skloňovali „humanitárn­í uprchlicko­u politiku“ve všech pádech.

V Srbsku je velkým tématem dvoustrann­á dohoda, kterou před rokem uzavřely rakouská a srbská vláda. Její podstatou je, že Vídeň se v ní zavázala financovat vybudování speciálníc­h uprchlický­ch center v Srbsku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia