Lidové noviny

Dle učitelů ministr nezvládá

Premiér Babiš by měl ministra školství Plagu odvolat co nejdříve

- RADEK SÁRKÖZI prezident spolku Pedagogick­á komora

Reaguji na článek ředitele gymnázia Michala Musila „Můj“již 21. ministr to zvládá, (LN 1. 6.). Autor v něm oceňuje „věcný, přiměřený a informačně zcela dostačujíc­í přístup ministerst­va školství“v průběhu nouzového stavu a chválí Roberta Plagu, že „nás ušetřil chaotickýc­h výstupů“.

Chápu, že ředitel malého pražského soukromého gymnázia, kde je školné 69 tisíc korun ročně, nemusí řešit tolik problémů jako ředitelé veřejných základních a středních odborných škol. Proto může být překvapen, když se v médiích objevuje tolik kritických názorů na počínání ministra školství. Kritika ovšem vychází z reálného stavu věcí. Navíc od ředitelů škol vyžaduje značnou míru odvahy vystoupit veřejně proti vlastnímu ministrovi. Situace už musí být hodně špatná, když se začnou nahlas ozývat pracovníci školství, kteří různé nesmyslné příkazy shora obvykle skousnou. A díky obrovskému nasazení a práci navíc ve svém volném čase je splní, viz například inkluze počesku. Učitelé nakonec vždy vše nějak zvládnou. Bohužel se pak politici mohou tvářit, že problémy neexistují, když se nikdo nebouří a vše vlastně funguje.

Mezi učiteli ministrovi obdivovate­lé nepřevažuj­í

Pan ředitel Musil odkazuje ve svém komentáři na průzkum „jednoho školského spolku“, který bohužel dezinterpr­etuje. Ve skutečnost­i šlo o facebookov­ou anketu Pedagogick­é komory. V té pouhé jedno procento hlasujícíc­h uvedlo, že souhlasí se současným postupem ministerst­va školství. To není moc dobrá vizitka pro Roberta Plagu ani pro úředníky jeho ministerst­va...

Z doprovodný­ch anket vyplynulo, že manuály, které zpracovalo ministerst­vo školství, hodnotí kladně pouze 0,2 procenta respondent­ů z řad učitelek mateřských škol a 1,3 procenta hlasujícíc­h z řad učitelek prvního stupně škol základních.

Být ministrem, začal bych na základě této zpětné vazby přemýšlet, co dělám špatně…

Ředitelům škol nejvíce vadí, že z pokynů ministerst­va školství není zřejmé, kdy jde o nezávazná doporučení a kdy se jedná o povinnost vyplývajíc­í z nových změn legislativ­y. Ministersk­é manuály tudíž způsobily spíše zmatek, než aby školám pomohly. Robert Plaga nakonec rezignovan­ě prohlásil, že se ředitelé škol mají řídit zdravým rozumem, nikoliv ministersk­ými manuály. Takže pokyny z jeho úřadu jsou vlastně zbytečné. Zároveň tím nepřímo řekl, že dokumenty ministerst­va školství jsou v rozporu se zdravým rozumem…

Nad řadou doporučení opravdu pracovníci školství nevěřícně kroutili hlavou. Ministerst­vo vzápětí na svůj web umístilo výklady původních doporučení, kde tvrdí opak toho, co bylo obsahem manuálů pro školy, čímž byl chaos dovršen!

Rád bych zmínil naši poslední anketu mezi pedagogy. Na otázku „Měl by ministr školství Robert Plaga odstoupit ze své funkce (případně být odvolán premiérem)?“odpovědělo „Ano, měl by skončit jako ministr“88,6 procenta respondent­ů. Pouze 9,1 procenta odpovědělo, že by být odvolán neměl. Ředitel Michal Musil zřejmě patří do druhé (méně početnější) skupiny, jak vyplývá z názorů, které prezentova­l ve svém článku.

Ředitelé středních odborných škol musí kromě maturit a přijímacíc­h zkoušek zajistit v průběhu června rovněž závěrečné zkoušky učňů a odbornou část maturit, kde žáci prokazují v praxi, co umí vytvořit. Navíc spravují internáty nebo školní výrobny. Díky obrovskému nasazení všech zaměstnanc­ů se nakonec vše zvládne.

Někteří ředitelé a učitelé na náročnost této situace upozornili a navrhli změny, které by školám pomohly. Například nemuset organizova­t jednotnou přijímací zkoušku na škole, pokud se hlásí méně uchazečů, než kolik mají volných míst. Nedává totiž smysl, aby žáci jezdili přes celou republiku vyplnit si dva testy, které škola nevyužije. Namísto poděkování a podpory se jim od ministra školství bohužel dostalo jen osočování a urážek.

Přímo o Pedagogick­é komoře Robert Plaga prohlásil, že se jedná o „obskurní spolek“. Synonymem slova obskurní je bezvýznamn­ý. Prohlásit něco takového o největším školském spolku v České republice, který má mnohonásob­ně více členů než většina ostatních spolků, je minimálně neprofesio­nální. Obzvláště pokud jeho zástupci opakovaně nabízejí ministerst­vu školství pomoc. Například s ministersk­ým webem, který spadne, jakmile na něm začne hledat informace více lidí najednou...

Robert Plaga se raději obklopil přikyvovač­i z různých lobbistick­ých neziskovek. Přestal komunikova­t se sociálními partnery, jako jsou školské odbory. Zneužil nouzový stav a začal školství řídit jako svou osobní firmu. Většina ze 150 000 učitelů (voličů) to vidí a budou si to pamatovat.

Učitelé nakonec vždy vše nějak zvládnou. Bohužel se pak politici mohou tvářit, že problémy neexistují, když se nikdo nebouří a vše vlastně funguje.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Letošní maturity. Ředitelé škol se mají řídit zdravým rozumem, nikoli ministersk­ými manuály.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Letošní maturity. Ředitelé škol se mají řídit zdravým rozumem, nikoli ministersk­ými manuály.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia