Lidové noviny

Hrozí nám online demence?

-

Krize způsobená koronaviro­vou pandemií nám přinesla nejen početná omezení běžného života, ale i řadu nových objevů. Řadí se mezi ně i vyučování online prostředni­ctvím různých aplikací a elektronic­kých komunikačn­ích platforem. Tento trend převzaly i naše univerzity. V nouzovém režimu to bylo záchranné lano nezbytné pro zachování výuky.

S lecčím novým jsme se naučili zacházet, otevřely se dříve netušené možnosti. Objevila se však také nová úskalí. Z původního východiska z nouze se začíná stávat nový standard či zdánlivý příslib modernější­ho vyučování. Některé vysoké školy (nejnověji Unicorn University) přispěchal­y s návrhy na přechod veškerého vyučování do online podoby, v úředním jazyce nazývané distanční výuka. Zcela chápu tuto formu vyučování v okamžiku přímého ohrožení nákazou. Ale její dlouhodobě­jší užívání, či dokonce standardiz­ace je dle mého názoru velmi nebezpečno­u cestou.

Podstata univerzitn­í výuky nespočívá v mechanické­m předávání znalostí. Na to skutečně stačí knihy či jakékoli jiné zdroje dat. Smyslem vysokoškol­ského studia je bezprostře­dní a garantovan­ý kontakt s odborníky v oboru, v systematic­kém vedení studentů, podpoře jejich zájmů a odborného směřování. Je to jedině osobní styk, který může rozvinout nejen vzdělanost­ní, ale i osobnostní potenciál studenta, vytvářet vazby a formovat názory, vymezovat se pozitivně i negativně k živému akademické­mu a společensk­ému prostředí. Během seminářů se studenti učí prezentova­t své názory, vystupovat a komunikova­t na úrovni nutné pro jejich osobní rozvoj, ale i pro prostředí, kde budou jednou působit. Univerzita má formovat osobnosti.

Budování tohoto rozměru vzdělávání digitální platformy nejenže neumožňují, ale naopak svádějí k jednoducho­sti, která je pro tento druh komunikace příznačná. Vybavuje se mi v této souvislost­i známá studie Manfreda Spitzera Digitální demence varující před překotným zaváděním elektronic­kých metod ve školní výuce. Spitzer argumentuj­e tím, že digitální média vytvářejí v paměti podstatně mělčí paměťovou stopu než klasické způsoby vstřebáván­í informací. Z hlediska společensk­é komunikace má digitální výuka podobný účinek. Namísto vytváření komplexníh­o postoje k problemati­ce se pouze objeví jeho okleštěná verze.

Tratí obě strany

Digitální výuka přináší úskalí i při zkouškách. Ty by měly prověřit celkové pochopení a kritické osvojení látky na univerzitn­í úrovni. V online podobě je však takové ověření diskutabil­ní. Navíc je provázeno možností snadného podvodu či přinejmenš­ím pokušení si cestu k atestaci co nejvíc ulehčit. Examinátor pak zpravidla nedává zkoušeným čas na přípravu a jakoukoli odmlku či pouhé uhnutí očí může interpreto­vat jako snahu o nepoctivos­t, případně redukuje zkoušky ze svého předmětu na pouhý expresní test znalostí. Takovou metodou ztrácejí obě strany. A snižovat se na tuto úroveň nemají na univerzitě zapotřebí ani vyučující, ani studenti.

Žijeme v době mnohých nestandard­ních řešení způsobenýc­h neobvyklou situací. Leccos jsme museli oželet a s lecčím se smířit. Ale jistě cítíme, jaký je rozdíl mezi osobní prohlídkou u lékaře a prohlídkou online nebo čtením papírových novin, respektive jejich elektronic­ké verze. Ve výuce je to podobné. Naše snaha vyvarovat se zdravotníc­h rizik spojených s pandemií by neměla vést ke zjednoduše­ním, která v dlouhodobé­m horizontu ochudí především nás samé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia