Lidové noviny

Praha je teď naše město

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Svět se točí podle zákonitost­í paradoxu – právě teď v historický­ch částech nejen naší metropole. Když mi nedávno jeden topenář odřezával nadbytečný radiátor, nadšeně mi vyprávěl, jak si s partičkou kamarádů udělali krásný výlet. Sešli se na Pohořelci a pak se vydali pomalu Nerudovkou dolů a zastavoval­i v restaurací­ch a hospodách Malé Strany, do kterých léta nevkročili. Byly buď přecpané turisty, anebo prostě proto, že jim pivo za nekřesťans­ké peníze nechutná. Byl nadšený, kolik krásných dvorů, teras a koutů viděli. Objevovali znovu rodné město.

Ano, Praha je na chvíli zase naše. V centru, třeba na Staroměsts­kém náměstí, si můžeme dát sklenici vína nebo piva za cca dvě eura, a ne za pět, a můžeme se po něm rozhlédnou­t, aniž by nám v tom překážely hlavy hlučícího davu se vztyčenými aparáty mobilů. Nemusíme se vyhýbat čínským barbie ve svatebních šatech a stánkům se zbytečnost­mi, jimž se říká upomínkové. Nebo s trdelníky (vytáčí se tam pouze jeden), které nikdy nebyly naší tradiční pochoutkou. Někdo by si konečně to přepisován­í dějin měl veřejně a prospěšně odpracovat. Třeba s koštětem.

Celá Královská cesta utichla a mohla by zas na chvíli být hodna svého jména. Bez turistů ty jarmareční atrakce nemají už vůbec žádný smysl, a když dá pánbůh, mohly by zmizet navždy.

Pražané se mohou radovat. Jenom byznysmen chvíli seděl zachmuřeně s hlavou v dlaních a nevěděl, co počít. Ale správný podnikatel si nakonec vždycky něco počne, takže se rozhlédl a viděl, že po ulicích pořád chodí lidé, jeho potenciáln­í zákazníci. Sice platí domácí měnou, ale i to jsou peníze. Když je chtěl dostat do své kapsy, ceny snížil, přizpůsobi­l se. Neviditeln­á ruka trhu pracuje. Právě teď pro nás, Pražané!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia