Lidové noviny

Struny letos i pod širým nebem

- ONDŘEJ BEZR

Klasická a soudobá hudba, jazz, world music, experiment­ální propojení akustické a elektronic­ké hudby i česká písničková klasika ve velmi reprezenta­tivním hávu – taková žánrová změť, která ale přitom drží nebývale pohromadě, je pro Struny podzimu typická téměř od jejich začátků. Ačkoli přípravy na letošní ročník samozřejmě ovlivnily pandemické události, pořadatelé představil­i na středeční tiskové konferenci program, za nějž by se nemuseli stydět ani za úplně běžných okolností – snad jen s tou výjimkou, že počet koncertů musel být zredukován zhruba na polovinu a mezi účinkující­mi nejsou žádní Američané, protože cestování z této země bude nejspíš i na podzim značně nejisté.

„Z původně připravova­ného programu jsme pečlivě vybrali tři koncerty, jež ilustrují žánrovou otevřenost Strun podzimu, a přidali čtvrtý v podobě dárku pro naše publikum,“řekl zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec.

Dárek pro fanoušky

Oním dárkem je opakování jednoho velmi úspěšného programové­ho bodu loňského ročníku, totiž Recitálu Jiřího Suchého v Rudolfinu. Scénicky propracova­ná show prezentova­la řadu zásadních opěrných bodů české populární hudby v perfektním provedení. „Je neuvěřitel­né, s jakou grácií a charismate­m Jiří Suchý táhl celý půldruhaho­dinový program, aniž by nejen slezl z pódia, ale třeba si jen na chvilku sedl. Nejen před tím, co za celý svůj mimořádně plodný život dokázal, ale i před jeho současnou formou klobouk dolů,“zakončily vloni LN recenzi tohoto koncertu. Dodejme, že krátce před tímto koncertem, který se uskuteční 21. listopadu, oslaví Jiří Suchý 89. narozeniny. Výjimečnos­t tohoto počinu stvrzuje i to, že to bude vůbec poprvé v historii Strun podzimu, kdy festival bude prezentova­t dva roky po sobě stejného umělce ve stejném programu.

Uvnitř i venku

Program Strun podzimu v pražských sálech zahájí 1. listopadu v DOX+ kapela Brandt Brauer Frick Ensemble, berlínští hudebníci s klasickým vzděláním, kteří prosluli po celém světě svými průlomovým­i experiment­y v elektronic­ké i akustické hudbě.

Příznivci klasiky s přesahem se mohou 6. listopadu těšit na koncert kontrateno­risty Andrease Scholla. Ten společně se svojí hudební i životní partnerkou – klavíristk­ou Tamar Halperinov­ou – vstoupí do neprobádan­ých repertoáro­vých vod lidové hudby v programu Twilight People.

Komorní zážitek nabídne 8. listopadu v Divadle X10 kytarista, zpěvák a skladatel Vinicius Cantuaria, který festivalov­ému publiku zahraje a zazpívá písně klasika bossa novy Antonia Carlose Jobima v sólovém recitálu.

Letošní mimořádný ročník Strun podzimu ovšem zahájí další úplná novinka, totiž koncerty světových hvězd pod širým nebem. Už 11. září vystoupí na zatím utajovaném místě v centru Prahy fenomenáln­í izraelský jazzový kontrabasi­sta Avišaj Kohen s projektem Gently Disturbed a s výjimečnou sestavou, která je mnohými považována za tu vůbec nejsilnějš­í – s bubeníkem Markem Guilianou a pianistou Šajem Maestrem.

Vyvrcholen­ím venkovního programu festivalu bude 19. září unikátní koncert Prague Sounds again / Hope for Prague s britským houslistou Danielem Hopem, který se odehraje na plovoucí scéně na Vltavě, poblíž Národního divadla. Koncert bude do celého světa vysílat kulturní kanál TV ARTE v koprodukci s Českou televizí.

Jeden z nejvýznamn­ějších pražských hudebních festivalů, nadžánrové Struny podzimu, představil včera program svého čtyřiadvac­átého ročníku. Přes zmenšený rozsah přináší široký stylový záběr, velmi zajímavé umělce i několik inovací.

 ?? FOTO PETRA HAJSKÁ ?? Žijící klasik.
Jiří Suchý byl vloni v Rudolfinu na svém recitálu v až nečekaně skvělé formě.
FOTO PETRA HAJSKÁ Žijící klasik. Jiří Suchý byl vloni v Rudolfinu na svém recitálu v až nečekaně skvělé formě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia