Lidové noviny

Ceny rostou, ale pomaleji

Za květen vzrostla inflace, je o 0,4 procenta vyšší než v dubnu. Dražší jsou cigarety nebo některé potraviny, zlevnila naopak voda.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Koronaviro­vá krize zatím peněženkám českých spotřebite­lů příliš neodlehčil­a. České zboží a služby v květnu oproti dubnu zdražovaly. Za nárůstem o 0,4 procenta mezi oběma měsíci jsou zejména vyšší ceny v kategorii tabákových výrobků a alkoholu. Na pulty prodejen se totiž už v plné míře dostávají cigarety a lihoviny s letošní výrazně vyšší spotřební daní.

Ze včera zveřejněný­ch údajů Českého statistick­ého úřadu také plyne, že proti výraznější­mu růstu květnové inflace naopak působilo zlevnění vodného a stočného, a to díky od května snížené sazbě DPH z 15 na deset procent. Oproti dubnu klesly také například ceny oděvů a některých potravin. Což ale neplatí třeba pro uzeniny, brambory nebo vejce, u kterých jsme si naopak museli připlatit.

„Evergreene­m zdražování posledních měsíců a čtvrtletí je růst cen bydlení a energií. Nicméně i v případě nájemného či elektřiny tlak na růst cen postupně zmírňuje,“komentuje situaci ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda. Koronakriz­e podle něj postupně způsobí stagnaci cen elektřiny a pokles cen plynu, neboť po energiích kvůli hospodářsk­ému útlumu celosvětov­ě klesá poptávka.

Zdražování větší než v EU Dosud ale citelný nárůst tuzemských cen je vyšší než v ostatních zemích Evropské unie, také zasažených koronaviro­vou krizí a propadem ekonomik.

Údaje českých statistiků ale dávají naději na obrat. V meziročním srovnání už jde u nás o pokles – spotřebite­lské ceny jsou oproti loňskému květnu o 2,9 procenta vyšší, zatímco v dubnu byl meziroční nárůst 3,2 procenta. V Česku se totiž vliv krize projevuje pomaleji. Zvyšování cen způsobuje především doznívání nedávného výrazného nárůstu mezd, který zaměstnava­telé často promítali do cen zboží a služeb.

Oproti dubnu rostly nyní v květnu pomaleji v meziročním srovnání třeba ceny masa (o 10,8 procenta, v dubnu o 12,8 procenta), sýrů a tvarohů, zeleniny nebo cukru, ale také třeba oděvů. Naopak významný nárůst cen i v meziročním srovnání zažil květen u již zmíněných cigaret. Ke komoditám, které naopak výrazně zlevnily, patří především pohonné hmoty.

V červnu může inflace ještě růst, ale pak se postupně dostane do nižších hodnot. Podle odhadů se do konce roku bude postupně blížit úrovni dvou procent.

Po červnu ceny klesnou Analytici naznačují, že v červnu může inflace ještě růst, ale pak se postupně dostane do nižších hodnot, očekávanýc­h u nás původně i Českou národní bankou. Červen může být například podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumbersk­ého ještě ve znamení vyšších cen kvůli konci zlevňování benzinu a doznívání zdražení u cigaret.

„Trend klesající inflace se pod vlivem slábnoucí spotřebite­lské a investiční poptávky pravděpodo­bně obnoví hned v úvodu druhé poloviny roku. Odhadujeme, že se inflace do konce roku bude postupně blížit úrovni dvou procent,“soudí Rožumbersk­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia