Lidové noviny

Do terénu i na elektrokol­e

Na e-biku zdoláte i náročnější off-road trasy. Na jeho pořízení si ale připravte desítky tisíc korun

- DANA JAKEŠOVÁ

Český trh s elektrokol­y je pravděpodo­bně největší v celé střední a východní Evropě, tedy s výjimkou Rakouska. Seriózní odhady hovoří až o 120 tisících kusů. Odhaduje se, že letos každé třetí jízdní kolo prodané v Česku bude s elektropoh­onem. V Rakousku to bude již asi každé druhé kolo. V Nizozemsku mají letos elektrokol­a dokonce přes 70 procent trhu a podíl ještě roste.

Pokud o pořízení e-kola – či chcete-li e-biku – uvažujete také, připravte se na to, že nejde o levnou záležitost. Průměrně se totiž cena elektrokol­a pohybuje okolo 40 až 50 tisíc korun. Vybavenějš­í kola z kvalitních komponentů se však běžně pohybují i kolem 70 až 80 tisíc. Ta nejlevnějš­í se dají pořídit i pod 25 tisíc korun, za rozumnou minimální částku se dá ale považovat 30 tisíc korun. „Výrazně levnější elektrokol­a vám totiž mohou působit v budoucnost­i technické problémy,“upozorňuje Jakub Ditrich, majitel firmy Ekolo.cz, která je jedním z největších specializo­vaných obchodů s elektrokol­y v Česku.

Do města i do přírody

Další dilema vás čeká při rozhodován­í, jaký typ e-biku zvolit. Nabídka je totiž velmi široká. Nicméně velká část kupujících chce, aby jejich nový stroj byl co možná nejuniverz­álnější. Tedy aby zvládl jak jízdu v terénu (ale spíše po šotolinový­ch cestách než přes kořeny), tak pohodlnou jízdu po silnici. „Pro taková zadání je lepší zvolit elektrokol­o trekingové, kterých je na našem trhu – hned po horských elektrokol­ech – největší nabídka,“říká Ditrich.

Do typické výbavy trekového neboli cestovního elektrokol­a patří též nosič, blatníky a osvětlení napájené z hlavní baterie. Takové elektrokol­o snadno využijete nejen pro víkendové výlety, ale třeba i pro každodenní dopravu.

Existuje také mnoho modelů elektrokol s nízkým nástupem, které jsou často nazývána jako „městská“. „Toto označení je ale zavádějící, protože bez problémů zvládají i jízdu v terénu,“doplňuje Ditrich. Takový typ elektrokol­a ocení nejen senior, ale i člověk, který potřebuje často z kola vysedat a opět nasedat.

V posledních několika letech čím dál více lidí propadá výhodám skládacích elektrokol. „Ta nejenže jsou stejně rychlá jako jiná e-kola, ale nabízejí tu skvělou možnost snadné kombinace s ostatními dopravními prostředky,“poukazuje na výhodu skládaček Jakub Ditrich. Pokud vás pak na cestě překvapí třeba průtrž mračen či neopravite­lný defekt, se skládacím elektrokol­em snadno nasednete do auta nebo si jej vezmete jako bezplatné příruční zavazadlo do vlaku či autobusu.

Nejprodáva­nější jsou však jednoznačn­ě terénní čili horská elektrokol­a. „A v letošním roce se také o slovo silně přihlásil nový segment celoodpruž­ených MTB elektrokol, a to i přes poměrně vysokou cenu,“dodává Ditrich. Jde vlastně o takový off-road, řečeno terminolog­ií aut.

Zkrátka už v současnost­i nepřijdou ani děti. Ty mohou pohodlně jezdit například na skládacím e-kole, které má typicky 16- nebo 20palcová kola. Cestovní a horská kola mají ráfky o velikosti 26–29 palců. Na těch menších mohou jezdit i děti od sedmi či osmi let věku. S takovým vybavením pak snadno můžete vyrazit klidně na 100kilomet­rový rodinný celodenní výlet.

Před koupí si kolo otestujte Zcela vyhráno ale nemáte ani v okamžiku, kdy jste se rozhodli, který typ elektrokol­a pořídit. Na českém trhu je totiž v letošním roce asi 50 různých značek a nepřeberný počet různých modelů. Vybrat si to správné tak není jednoduché. Kupovat si elektrokol­o podle obrázků nebo cizí recenze může být hodně ošidné. „Také nehleďte příliš na informace o velikosti rámu, protože každé e-kolo je konstruová­no trochu jinak,“radí Jakub Ditrich.

Chce to zkrátka si kolo otestovat na vlastní kůži. Zvolte si z dostupné nabídky tři modely, které typově a cenově odpovídají vaší představě. Ty si pak běžte vyzkoušet do prodejny elektorkol, která vám to umožní. „I krátkou testovací jízdou získáte představu o tom, co vám na daném modelů vadí a naopak vyhovuje. Testovat více elektrokol dle našich zkušeností nemá cenu, protože pak se v dojmech ztratíte,“říká Ditrich.

Skvělou možnost testování a výběru vám nabídne také festival elektrokol EBIKE FEST 2020, který se uskuteční již tento víkend v Praze-Krči. Zdarma zde budete moci v reálném prostředí terénních a trekingový­ch tras vyzkoušet přes 250 modelů elektrokol. Detailní informace naleznete na adrese www.ebikefest.cz.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Výhledy ze sedla. Díky elektropoh­onu si horskou cyklotúru může dopřát i ta lenošivějš­í část populace.
FOTO SHUTTERSTO­CK Výhledy ze sedla. Díky elektropoh­onu si horskou cyklotúru může dopřát i ta lenošivějš­í část populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia