Lidové noviny

Čím větší kapacita, tím delší dojezd

-

Srdcem, a tedy nejdůležit­ější částí elektrokol­a je baterie. A také tou nejdražší. „Prakticky všechny akumulátor­y dnešních elektrokol jsou lithiové a jsou poskládány z několika desítek kulových Li-Ion článků,“popisuje Jakub Ditrich, majitel firmy Ekolo.cz, jež se specializu­je na prodej elektrokol. „Jedná-li se o značkovou baterii, na což se můžete u elektrokol od zavedených značek spolehnout, bude její životnost mezi pěti a sedmi roky. Ceny baterií se pohybují zhruba od sedmi do dvaceti tisíc korun,“dodává.

Právě baterie rozhoduje o tom, jak daleko na jedno nabití dojedete. Platí jednoduché pravidlo – čím větší kapacita, tím delší dojezd. A o ten jde u e-kola především. V tomto směru akumulátor­y doznaly změn. „Zatímco před deseti lety byla běžná kapacita asi 300 watthodin, dnes je to mezi 500 a 700 watthodina­mi,“vysvětluje Ditrich. Pro lepší představu vezměme jako příklad e-bike ve střední cenové hladině, který má baterii s kapacitou 500 watthodin. Osmdesátik­ilový muž na něm může za ideálních podmínek na jedno nabití baterie urazit až 110 kilometrů.

Jak s baterií zacházet

Baterie se dobíjí stejně jako jiné akumulátor­ové přístroje ze zásuvky prostředni­ctvím adaptéru. Při výběru nabíječky se vyplatí sledovat nabíjecí proud. „Jeho hodnota je uvedena na nabíječce v ampérech a udává, jak rychle baterii tou kterou nabíječkou dobijete,“říká Jakub Ditrich.

Doma je vhodnější ji dobíjet pomalým proudem (2A u levnějších kol, 3A u běžných modelů). Rychlonabí­ječka (4A, či dokonce 6A) se bude hodit v okamžiku, kdy si naplánujet­e celodenní 120kilomet­rový výlet a budete si chtít třeba přes oběd kolo trochu dobít. Jinak je ale vhodné se rychlému nabíjení vyhnout. Vysoký nabíjecí proud totiž baterii zahřívá a tím způsobuje její rychlejší degradaci. „Pozor ale, ne každou baterii lze nabíjet rychle, musí tomu být uzpůsobena její elektronik­a,“zdůrazňuje Ditrich.

Někoho může napadnout, že elegantním řešením bude pořízení náhradní baterie. Fakticky to ale moc dobré řešení není. „Lithiový akumulátor totiž ztrácí kapacitu, i když se nepoužívá,“upozorňuje Ditrich. Lepší je proto baterii co nejčastěji nabíjet a při znatelnému poklesu kapacity ji nevyhazova­t, ale požádat prodejce o provedení její repase (výměny článků). jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia