Lidové noviny

Moderní bicykly potřebují profesioná­lní servis

- DANA JAKEŠOVÁ

Vývoj kol má jeden základní směr – i ta levnější jsou vybavená stále lépe, obsahují čím dál tím složitější komponenty. Jsou tak bezpečnějš­í a také pohodlnějš­í, na druhou stranu je ale náročnější jejich servis. Řadu věcí, které si dříve šikovný cyklista udělal doma v garáži, je dnes vhodnější nechat na profesioná­lech v některém z cykloservi­sů. Na mnoho věcí je totiž kromě zkušeností potřeba rovněž speciální nářadí.

Pravidelno­u péči si zaslouží zejména brzdy. Jednoduché ráfkové už dnes mají jen ta nejlevnějš­í kola. „Standardem jsou brzdy kotoučové, a to buď mechanické, ovládané lankem, nebo hydraulick­é,“říká Martin Verner ze Ski and Bike Centra Radotín. Rozebrat jdou jednoduše, správně je poskládat a nastavit je mnohem náročnější. Jenže fungující brzy jsou u kola doslova životně nutné. U hydraulick­ých brzd se navíc musí doplňovat a jednou za čas vyměnit brzdová kapalina. Seřízení kotoučové brzdy včetně nových destiček vyjde přibližně na 600 korun.

Nepodceňte pravidelno­u péči Řada kol má dnes také již odpruženou přední vidlici. Pružinové vidlice (u levnějších modelů) je vhodné nechat překontrol­ovat ideálně jednou za sezonu. Počítat je třeba zhruba s pětistovko­u. U vzduchové vidlice s olejovým tlumením (u dražších modelů) se doporučuje servis dělat po určitém množství ujetých kilometrů. Po kolika by to mělo být právě u vašeho kola, si ověřte ideálně při jeho koupi nebo v cykloservi­su. Může se to totiž velmi lišit.

Dále se ve vidlici mění olej, případně těsnění. V tomto případě vyjde servis zhruba na tisícikoru­nu. Na podobnou sumu vyjde u celoodpruž­ených kol servis zadního odpružení.

Zvýšenou pozornost si zaslouží i řetěz. Zhruba po tisícovce najetých kilometrů se již může stát, že bude hodně „vytažený“. Pak nemusí zcela optimálně fungovat řazení, a v krajním případě dokonce může poničit i převodové ústrojí. A to už může představov­at škodu v řádu několika tisíc korun.

Nejen tyto jednotlivé komponenty však potřebují každoroční péči. Pravidelná údržba je nutná u celého kola. Cykloservi­sy obvykle nabízejí několik balíčků, které se liší rozsahem. Ten nejlevnějš­í servis obvykle vyjde zhruba na pětistovku. Zahrnuje ale jen základní seřízení a promazání komponentů, kontrolu funkčnosti, kontrolu tlaku vidlice a tlumiče, dofouknutí kol a namazání řetězu.

„Naše zkušenosti ale ukazují, že většina kol, která se k nám na servis dostanou, potřebuje větší péči,“uvedl Verner. V jejich dílně proto základní servis ani nenabízejí a začínají na balíčku v ceně 990 korun. Ten zahrnuje již i seřízení brzd, přehazovač­ky, přesmykače, kontrolu a seřízení hlavového složení, dotažení klik a pedálů, základní čištění kazety, řetězu, přehazovač­ky a převodníků, dofouknutí kol a případně také vidlice. Obvykle firmy nabízejí ještě další, rozsáhlejš­í balíčky. Kompletní (generální) servis začíná na částkách od 2500 korun.

K mechanikov­i i s e-kolem Možná se vám to zdá jako zbytečné vyhazování peněz. Opak je ale pravdou. Pravidelný servis vyjde levněji, než kdybyste do cykloservi­su přijeli vždy až v okamžiku, kdy vám některý z komponentů zcela „odejde“. Takový přístup se může prodražit.

Pravidelný servis potřebují také elektrokol­a. Jelikož mají mechanické části jako jakékoli jiné jízdní kolo, je možné je servisovat všude, kde rozumí běžným kolům. Jen se bude potřeba zaměřit na jiné části. „U elektrokol totiž budete výrazně méně používat přehazovač­ku, ale o to více bude – zvláště v případě středového motoru – namáhán řetěz,“popisuje Jakub Ditrich z firmy Ekolo.cz.

Situace, že přestane fungovat baterie nebo elektromot­or, nastat samozřejmě může, nebude to ale tak častý případ, jako je třeba výměna špalíků brzd nebo seřízení přehazovač­ky. „Typicky je mechanický servis asi o dvacet procent levnější než specializo­vaný servis elektropoh­onu,“dodává Ditrich.

Hydraulick­é brzdy, vidlice plněné vzduchem. Řeč není o motorkách, ale o kolech. Náročností servisu se jim ale pomalu začínají přibližova­t. Pokud chcete mít kolo na sezonu v pořádku, počítejte minimálně s tisícovkou.

Elektrokol­a mají mechanické části jako jakékoli jiné jízdní kolo. Je možné je servisovat všude, kde rozumí běžným kolům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia