Lidové noviny

Nejistou budoucnost nemůžeme projídat

- PRAHA 10

Představte si, že si pěkně na celý rok rozplánuje­te výdaje: musíme opravit dětský pokoj. Jezdit jen hromadnou dopravou donekonečn­a nejde, k babičce na venkov se tak o víkendu nedostanem­e. Potřebujem­e auto. Taky tu zahradu před domem by to chtělo zrenovovat. No a mohlo by zbýt i na nějaké pěkné šaty a několik párů lepších bot…

Jenže bum! Přijde povodeň a napáchá škody, s nimiž dopředu nebylo možné počítat. Vždyť taková voda tu ještě nebyla! A donutí nás vymýšlet, přepočítáv­at, zvažovat. Co všechno opravdu potřebujem­e? Co můžeme oželet? A co naopak škrtnout nesmíme?

Nemalé náklady spolkne odstraňová­ní té spouště, kterou živel zanechal. A navíc to má jeden háček: všechny škody se neukážou hned, stěny se mohou dál podmáčet. K tomu čím dál víc sousedů varuje: Pozor, zanedlouho přijde další vlna! Část prostředků si tedy musíme schovat, kdyby se zkáza opravdu objevila znovu.

Bylo to těžké rozhodován­í. V zásadních otázkách jsme ale měli jasno. Opravu dětského pokoje odkládat nemůžeme, i kdyby, jak se říká, čert na koze jel. Raději si odepřeme nějaké ty střevíce a oblečení. Na děti přece musíme myslet za každých okolností! Bez auta se taky dlouhodobě neobejdeme. A zahrada sice rok počká, ovšem dál práce posouvat nejde.

Z krize se musíme dostat sami

Kde tedy škrtat? Možná není nutné chodit tak často do restaurace. S vodou bychom taky mohli víc šetřit. Je to otrava, pořád myslet na peníze, ale co se dá dělat. Do krize jsme se nedostali vlastní vinou, dostat se z ní však musíme sami.

Jistě, jsou tu tací, kteří nás podpoří. Hlavní město naštěstí poslalo finance, které nám pomohou postavit se zase na nohy. Díky mu za to! Stát ale pomáhá jiným – a města se na tom musejí podílet. Zdrojů na investice bude méně, a my přitom investovat potřebujem­e. Ne pro sebe, ale pro naše děti. A navíc, když budeme stavět, budou mít práci – a peníze – i řemeslníci nejenom z našeho města. O to přece také jde!

Školy, školky, parkování

Ano, tou „povodní“je koronaviru­s a domácností naše městská část. Pod dětským pokojem si představte školy a školky, jichž provozujem­e 34 a které opravovat musíme. Pořízení auta může být synonymem pro strategick­é kroky typu zavádění parkovacíc­h zón a přípravy nových parkovišť. A renovací zahrady rozumějte revitaliza­ci okolí metra Strašnická.

Magistrát nám poskytl finanční prostředky na odstraňová­ní škod po pandemii. Úpravy zákonů (o kompenzačn­ím bonusu a o dani z příjmu) však významně sníží příjmy obcí a krajů z rozpočtové­ho určení daní – a to se citelně dotkne i nás. Děláme vše pro to, abychom výpadku peněz na budoucnost zabránili. Nakládáme s „erárními“penězi tak svědomitě jako ten nejlepší hospodář. Není to lehké. Okolnosti nám nenahrávaj­í. Ale strategii neměníme. Nechceme a ani nemůžeme projídat nejistou budoucnost, která nás všechny čeká. Jedeme dál!

 ??  ?? RENATA CHMELOVÁ starostka Prahy 10, VLASTA
RENATA CHMELOVÁ starostka Prahy 10, VLASTA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia