Lidové noviny

Federer už letos hrát nebude

- DOMINIK REINIŠ

PRAHA Tenisová sezona se stejně jako celý sportovní svět v březnu zastavila a není vůbec jasné, zda se po vzoru fotbalu a dalších sportů opět rozjede. Osmatřicet­iletá legenda jménem Roger Federer do ní však s jistotou nezasáhne.

Své fanoušky o tom informoval na Twitteru: „Milí fanoušci. Doufám, že jste v bezpečí a zdraví. Před pár týdny se během rehabilita­ce můj zdravotní stav zhoršil a musel jsem prodělat rychlou artroskopi­ckou proceduru na svém pravém koleni.“

Pro švýcarskéh­o elegána to není poprvé, co musí kvůli operaci kolena v létě ukončit sezonu. Bylo tomu tak i v roce 2016. Ten následujíc­í se pak vrátil ve velkém stylu, když triumfoval na Australian Open a ve Wimbledonu, aby v lednu 2018 završil obhajobou titulu od protinožců dvacet vyhraných grandslamů.

„Stejně jako před sezonou 2017 si chci vzít dostatek času na to, abych byl stoprocent­ně připraven hrát na nejvyšší úrovni. Mí fanoušci a tour mi budou hrozně chybět, ale těším se na to, až se se všemi na tour uvidím na začátku roku 2021,“přidal, že právě v této pauze nyní hledá inspiraci.

Přitom v těchto dnech se měl původně vracet na kurty po antukové části sezony na oblíbenou travnatou. Koronaviro­vá krize ale plány legendy změnila.

Ostrá kritika US Open

Stejně jako všem ostatním. Stále se neví, zda a kdy se sezona rozjede. Proti startu zářijového US Open je však většina hráčů v čele s Novakem Djokovičem.

Třiatřicet­iletý Srb zvažuje, že turnaj v New Yorku vynechá a návrat na kurty vyhlásí až na následném (přeloženém) Roland Garros. „Většina hráčů, s kterými jsem mluvil, se ke startu na US Open staví negativně. Pro mě osobně to vypadá nyní tak, že budu pokračovat na antuce,“řekl Djokovič srbské televizi RTS.

Pokud se ve Flushing Meadows bude nakonec opravdu hrát, na tenisty číhá řada nepříjemný­ch omezení. Čtrnáct dní v karanténě, limitovaný přístup na tréninkové kurty, pouhá jedna osoba jako zápasový doprovod, omezený pohyb po městě. „A to jsou dost extrémní podmínky. Myslím, že neobhajite­lné,“dodal Djokovič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia