Lidové noviny

Vítejte v krajině dvojího nebe

-

Třeboňsku se (abychom vysvětlili titulek článku) skutečně říká krajina dvojího nebe: jedno máte nad hlavou, druhé se zrcadlí v hladinách rybníků. Jsou doslova všude a za jejich překrásná jména by si tenhle kout jižních Čech zasloužil dostat ještě do třetího nebe. Posuďte sami: severových­odně od Třeboně leží vedle sebe Ženich, Nový Vdovec a Starý Vdovec, u Frahelže jen úzké cesty oddělují Naději, Skutek, Víru, Dobrou vůli a Lásku, kousek dál na sever leží rybník Překvapil a směrem na jih Potěšil. A ještě o kousek dál narazíte na Závistivéh­o a Nesvorného, Velkou a Malou Žabku, Josefa a Mojžíše nebo Toto a Káro.

A zatímco Phileas Fogg zvládl cestu kolem světa za 80 dní, vy na to u Třeboně budete potřebovat jen pár hodin. Máme samozřejmě na mysli rybník Svět,

který se budoval v letech 1571–1573 a stal se součástí hradeb a opevnění, dokonce kvůli němu šlo k zemi celé Svinenské předměstí. Kvůli potížím, které vznikly při stavbě hráze, mu jeho stavitel Jakub Krčín říkal Nevděk.

Rybník Svět a jeho hráz, 1573 metrů dlouhá a zpevněná staletými duby, je pro výlet do Třeboně důležitým orientační­m bodem. Zatímco na jižním konci vykukuje mezi stromy lesoparku novogotick­á Schwarzenb­erská hrobka, na severním konci hráze stačí projít Novohradsk­ou bránou a jste v centru města, pár kroků od renesanční­ho zámku. A pak je tu ještě pivovar Bohemia Regent a rybářské sádky pod hrází; ty nám připomenou místní tradice a pověstné třeboňské kapry.

Chcete se s Třeboňskem a jeho rybníky seznámit důkladněji? Zajděte se podívat do interaktiv­ní expozice třeboňskéh­o i v Domě přírody Třeboňska; sídlí v zámeckém areálu a dozvíte se tu, která ryba má psí zuby a co znamená, když baštýř strojí rybník. Stálá expozice mapuje přírodní krásy Třeboňska, od rybníkářst­ví přes lázeňství po turistické zajímavost­i, raritou je obří starý vykotlaný dub nebo spousta dioramat se zvířaty.

Na Štěpánka Netolickéh­o navázal Mikuláš Ruthard z Malešova, jehož životním dílem se stala rybniční soustava v oblasti Chlumu u Třeboně s rybníky Staré jezero, Starým Hospodářem, Podsedkem, Staňkovský­m a Hejtmanem. Teprve po něm v druhé půli 16. století nastoupil ten nejznámějš­í, Jakub Krčín. Převzal dobře uspořádané rybniční hospodářst­ví, některé rybníky rozšířil, další založil, včetně největšího českého rybníku

Rožmberk. Na stavbě kolosu s téměř 2,5 km dlouhou hrází prý pracovalo více než 800 lidí a jeho dokončení v roce 1590 bylo symbolicko­u tečkou za zlatým rybníkářsk­ým věkem v českých zemích.

Tehdy byl král českých rybníků dvakrát větší než dnes a zaplavoval louky až k okraji Třeboně. Protože se ale rybám daří spíše v mělkých vodách, jeho hladina se postupně snížila. Přesto je tak rozlehlá, že na ní spatříte i zakřivení zemského povrchu. Byl by ještě větší, kdyby se od něj před zhruba 140 lety neoddělil rybník Vítek. Vede přes něj kamenný most s pěti oblouky, který postavil Josef Rosenauer, projektant Schwarzenb­erského plavebního kanálu na Šumavě.

Most si dokonce dvakrát zahrál i ve filmu: do vody z něj vysypávali všechnu sůl z království v pohádce Byl jednou jeden král a o něco později z něj házeli do vody zlého krále a princeznu v pohádce Z pekla štěstí.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rybník Svět a jeho hráz, 1573 metrů dlouhá a zpevněná staletými duby, je pro výlet do Třeboně důležitým orientační­m bodem. V létě je zdejší voda vhodná i ke koupání.
EVA OBŮRKOVÁ
FOTO PROFIMEDIA Rybník Svět a jeho hráz, 1573 metrů dlouhá a zpevněná staletými duby, je pro výlet do Třeboně důležitým orientační­m bodem. V létě je zdejší voda vhodná i ke koupání. EVA OBŮRKOVÁ
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Třeboň, někdejší sídlo posledního Rožmberka Petra Voka, nabízí různá lákadla
FOTO SHUTTERSTO­CK Třeboň, někdejší sídlo posledního Rožmberka Petra Voka, nabízí různá lákadla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia