Lidové noviny

Muzeum sportu v nedohlednu

- DAVID AKO

Zlaté medaile Emila a Dany Zátopkovýc­h, oštěpaře Jana Železného, diskaře Ludvíka Daňka či brusle Jiřího Šlégra z památného zlata českých hokejistů na Zimních olympijský­ch hrách v Naganu 1998... I takto cenné artefakty v současnost­i zahaluje prach.

Do roku 2002 mohly být tyto hmotné úspěchy českých sportovců k vidění v pražském Tyršově domě. Po vypovězení smlouvy Národnímu muzeu ze strany Sokola však bylo více než 170 tisíc exponátů Muzea tělesné výchovy a sportu, které pod Národní muzeum spadá, přesunuto do terezínské­ho depozitáře.

Posledními pokusy o alespoň částečnou obnovu bylo přesunutí části archivů a knihovny do pronajatýc­h prostor Zemědělské­ho muzea. Ty ale podle ředitele Národního muzea Michaela Lukeše problém nevyřešily. „Hlavně z technickýc­h důvodů nebylo dlouhodobě možné Zemědělské muzeum pro sportovní expozici využívat,“vyjádřil se tehdy pro LN Lukeš.

V roce 2009 byl lobboval za obnovu muzea v Tyršově domě i tehdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma, ale z plánů sešlo.

Z dřívějších slov ředitele Národního muzea Lukeše navíc vyplývá, že budoucí plán muzea sportu nemůže být financovan­ý jen z jeho zdrojů, ale zapojit by se měly i jednotlivé sportovní svazy a jejich představit­elé.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta ale s něčím takovým výhledově nepočítá. I z těchto stanovisek lze pochopit fakt, že k tomu, aby mohla veřejnost spatřit například Olympijský řád Emila Zátopka nebo exponáty z pozůstalos­tí Jiřího Gutha-Jarkovskéh­o, který v roce 1896 zažil první novodobé olympijské hry a působil jako jeden z nejuznávan­ějších pobočníků zakladatel­e moderní olympiády, je zapotřebí také větší angažovano­sti z řad politiků. Ti se sice z úspěchy českých sportovců rádi ztotožňují a velké akce navštěvují, potřebná pomoc pro vybudování muzea v posledních letech ale nepřichází.

V Národním muzeu se v druhé polovině letošního roku měly postupně otevírat stálé expozice, které se nestihly dokončit s otevřením muzea po rekonstruk­ci na konci roku 2018. Stála 1,8 miliardy korun.

Roční dotace státu pro Národní muzeum jsou podle výročních zpráv ministerst­va kultury před rekonstruk­cí přes půl miliardy korun. Poslední výroční zpráva je z roku 2018, kde jsou zahrnuty v rozpočtu i investice do opravy, státní dotace v tom roce byla 1,2 miliardy korun. Jestli ale v budoucích plánech připadnou na výstavbu muzea sportu, je stále ve hvězdách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia