Lidové noviny

Útok na Churchilla

Účtování s rasistický­mi postoji zemřelých politiků formou ničení jejich soch dorazilo do Prahy

- MELANIE KRÝSLOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ Pokračován­í a na straně 2 Komentáře na stranách 12 a 20

PRAHA Ozvuk masivních protestů, které zažehla smrt černocha George Floyda v americkém Minneapoli­su, dolehl včera na pražský Žižkov. Na tamním náměstí Winstona Churchilla někdo posprejova­l sochu britského státníka. „Byl rasista, Black Lives Matter“, oznamovala růžová tiskací písmena na soklu v odkazu na slogan hnutí, které v západním světě pranýřuje rasismus a policejní násilí na nebělošský­ch obyvatelíc­h.

„Policisté na místě celou věc zadokument­ovali. Právní kvalifikac­i skutku jsme zatím nestanovil­i, ale obecně je více než pravděpodo­bné, že se to bude prošetřova­t pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, kde je ve druhém odstavci sprejerstv­í,“sdělil LN mluvčí pražské policie Jan Rybanský. V okolí je několik průmyslový­ch kamer, které by mohly s vyšetřován­ím pomoci.

Hýbat se s ní nebude

Socha patří Praze 3, která ještě před polednem vyslala svůj antigraffi­ti tým, aby monument vyčistil. Městská část neuvažuje, že by sochu odstranila – ať už jako výraz solidarity s globálním hnutím, nebo aby dílo chránila před dalším posprejová­ním. „Na náměstí sochu rozhodně necháme, i kdybychom ji měli mýt do zblbnutí,“okomentova­l situaci starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Radnice čin vnímá jako projev vandalismu. Hmotná škoda je malá, třetí pražský obvod ji odhaduje na tisícovku.

Churchillo­va socha je přesnou kopií originálu, jenž stojí v Londýně před sídlem britského parlamentu a na který někdo minulou neděli vyvedl nápis „Churchill byl rasista“. V Praze se kopie odhalovala 17. listopadu 1999 k desátému výročí revoluce, vedle tehdejšího předsedy sněmovny Václava Klause se aktu účastnila i ostrovní expremiérk­a Margaret Thatcherov­á. „Byla to ‚demonstrac­e‘ za svobodu a demokracii. Je úplně falešné vnášet dané téma k nám. Tady žádná rasová nesnášenli­vost – jako systémový fenomén – není a nebyla,“řekl LN Klaus.

Vnímat v kontextu doby Churchill se zapsal jako spojenec, který výrazně pomohl porazit nacistické zlo za druhé světové války, ale také jej lze vnímat v dobovém kontextu, kdy Británie deklaroval­a svůj nárok na vládu ve svých državách často na základě rasové nadřazenos­ti.

Počmárání státníka se mezi českými politiky setkalo s jednoznačn­ě odsuzující reakcí. Shodla se na tom opozice, Hrad i vláda. „Historické

postavy musíme chápat v kontextu doby, ve které žily. Hodnotit je bez pochopení kontextu je hloupé a vede k takovémuto hloupému činu,“sdělil LN premiér Andrej Babiš (ANO).

TÉMA

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA (2×) ?? Churchillo­va socha stojí na pražském Žižkově od listopadu 1999. Tamní radnice, jíž patří, nechala sprejerský nápis označující britského politika za rasistu ihned odstranit. Vzápětí se u podstavce objevil karton, který původnímu sdělení kontroval – „Porazil Hitlera“.
FOTO MAFRA – M. ŠULA (2×) Churchillo­va socha stojí na pražském Žižkově od listopadu 1999. Tamní radnice, jíž patří, nechala sprejerský nápis označující britského politika za rasistu ihned odstranit. Vzápětí se u podstavce objevil karton, který původnímu sdělení kontroval – „Porazil Hitlera“.
 ??  ?? Pomník jako terč.
Pomník jako terč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia