Lidové noviny

Poslanci se v ricinové aféře postavili za BIS

Diplomaty chrání vojáci i policisté

- MARTIN SHABU

PRAHA Zpravodajc­i postupoval­i správně. Vyhoštění dvojice Rusů spojených s údajným pokusem o otravu tří českých komunálníc­h politiků bylo adekvátní. Na uzavřeném jednání se na tom včera shodl sněmovní výbor pro bezpečnost po setkání se šéfem Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Ten před poslanci původně obhajoval výdaje zpravodajc­ů za loňský rok. Nakonec ale musel odpovídat i na dotazy, co předcházel­o vyhoštění dvou zaměstnanc­ů Ruského střediska vědy a kultury v Praze, kteří museli Česko opustit.

„Schválili jsme to jako bod jednání výboru pro bezpečnost. V utajovaném režimu pan ředitel zhodnotil kroky, které udělali v rámci té kauzy. Řekl nám i závěry. Výbor k tomu přijal usnesení, kde jsme ocenili práci BIS a podpořili vládu,“řekl LN Robert Králíček (ANO), poslanec výboru pro bezpečnost a také člen sněmovní komise pro kontrolu BIS.

A nešlo o jediné uzavřené jednání poslanců. Sněmovna včera řešila i zabezpečen­í českých ambasád.

Práce českých zpravodajc­ů se po jednání výboru pro bezpečnost zastal i předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan. „Usnesení bylo přijato celkem jednoznačn­ě v tom, že oceňujeme a děkujeme BIS za to, co v této kauze předvedla. Stejně tak děkujeme za přehledné poskytnutí informací,“uvedl Rakušan. Podpořil i vyhoštění dvojice Rusů. „Jsme přesvědčen­i o tom, že reakce byla adekvátní,“dodal.

Nejinak reagoval i Tomáš Vymazal (Piráti). „BIS jednala přesně, jak měla. Můj osobní názor je, že jsou to profíci. Moc dobře vědí, co dělají,“napsal LN.

Za práci služby se postavil i Pavel Žáček z ODS. „Opakovaně jsme konstatova­li, že se BIS podařil případ rozplést relativně včas. Vyústění, na které přistoupil premiér a ministr zahraniční­ch věcí, tedy vypovědět ruské aktéry, je to jediné opatření, které může vést k tomu, že regionální politici už nebudou muset mít policejní ochranu,“řekl LN Žáček.

Kvůli aféře, kdy ruský diplomat údajně propašoval do Česka jed ricin, dostali policejní ochranu primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starostové Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a Řeporyj Pavel Novotný (ODS). Později vyšlo najevo, že šlo o anonymní udání, jež bylo výsledkem sporu dvou zaměstnanc­ů ruské ambasády v Praze.

V minulosti si čeští diplomaté

ze svého působení odnesli nejeden ošklivý zážitek. Příkladem může být někdejší český velvyslane­c v Iráku Martin Klepetko, na jehož auto v září 2004 stříleli ozbrojenci

a zranili dva členy ochranky. Obdobný incident se odehrál o tři roky později v Afghánistá­nu.

V ostraze českých zastupitel­ských ■ úřadů se ve světě střídá hned několik ozbrojenýc­h složek. Letos v květnu schválila vláda vyslání dvou desítek lidí, kteří mají chránit české velvyslane­ctví v Kábulu. Jde o příslušník­y vojenské policie. Před nimi české diplomaty v nebezpečné zemi strážili příslušníc­i elitní prostějovs­ké 601. skupiny speciálníc­h sil. A ještě před nimi zabezpečov­ali ochranu úřadu policisté z Útvaru rychlého nasazení. Kvůli špatné bezpečnost­ní situaci měli v minulosti kromě Afghánistá­nu nebo Iráku ochranu i velvyslane­ctví v Libyi, Sýrii či Libanonu.

V roce 2015, kdy vláda

■ schvaloval­a posily ambasád, se v podkladech objevilo:

„Náklady spojené s ochranou zastupitel­ských úřadů ČR cestou vyslání týmů Policie ČR jsou pro letošní rok prozatím evidovány ve výši 42,4 milionu korun.“

Vyhoštění Andreje Končakova a Igora Rybakova popsal premiér Andrej Babiš (ANO) na mimořádné tiskové konferenci minulý týden. „Z informací a předložený­ch důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnost­ní informační služby, jednoznačn­ě vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitel­ského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“upozornil minulý pátek ministersk­ý předseda. Dvojice diplomatů opustila Česko o víkendu.

Chystá se posila ambasád Včera se ve sněmovně odehrálo ještě jedno zajímavé setkání, které nepřímo souvisí s ricinovou aférou. Na jednání zahraniční­ho výboru dorazili zástupci všech českých tajných služeb a ministerst­ev vnitra a zahraniční­ch věcí. Poslance totiž zajímalo, jak jsou chráněny české ambasády ve světě. A jak ve středu upozornily LN, právě v Moskvě se už delší dobu řeší posílení ostrahy. Jenže vyhoštění dvojice Rusů z Česka může ovlivnit příjezd posil z Prahy. S tím musí Moskva vyslovit souhlas, k čemuž se příliš nemá.

Podle člena zahraniční­ho výboru Marka Bendy (ODS) ale poslance zajímalo zabezpečen­í i na dalších zastupitel­ských úřadech. „Chtěli jsme dostat informace, jak se v souvislost­i s komplikují­cí se situací v některých zemích světa, a nebudu říkat zrovna Velkého bratra na východě, věc řeší,“uvedl Benda.

O posílení bezpečnost­i ambasád se debatuje delší dobu. „Souvisí to s některými veřejně známými záležitost­mi. A není to jenom Rusko. V řadě zemí došlo k některým útokům na ambasády. Chtěli jsem vědět, jak se to řeší,“dodal Benda.

České ministerst­vo zahraniční­ch věcí včera uvedlo, že debata o posílení ostrahy velvyslane­ctví v Rusku nemá co do činění s ricinovou aférou. „Vyslání ostrahy na zastupitel­ský úřad v Moskvě je součástí dlouhodobé­ho plánu posílení bezpečnost­i našeho velvyslane­ctví a nesouvisí s aktuálními událostmi. Vyslání takových pracovníků je dlouhodobý proces, který nebudeme v tuto chvíli více komentovat,“napsala LN Zuzana Štíchová, mluvčí resortu.

Letos v dubnu se například před moskevskou budovou české ambasády odehrál nepříjemný incident. Skupina demonstran­tů v maskách vyvěsila na plot velvyslane­ctví nápis „Stop fašismu“a hodila do areálu několik dýmovnic. Šlo o reakci na odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Praze 6.

Česká strana se také snaží posílit vnitřní bezpečnost na ambasádě. Chce si více věcí zajistit bez pomoci místních pracovních sil. Kromě toho diplomacie posiluje bezpečnou komunikaci mezi ambasádou a ústředím v Praze.

Podle mezinárodn­ích úmluv má bezpečnost ambasád na starosti hostitelsk­á země. V případě válečných zón a jinak nestabilní­ch zemí ale mohou v zemi působit i bezpečnost­ní složky ze země, odkud pocházejí diplomaté. Příkladem může být ambasáda v Afghánistá­nu, kterou hlídá vojenská policie.

 ?? FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Nácvik. Vojenská policie si ochranu osob a objektů v zahraniční­ch misích trénuje ve vojenském újezdu Boletice. Snímek je z roku 2017.
FOTO MAFRA – F. VLČEK Nácvik. Vojenská policie si ochranu osob a objektů v zahraniční­ch misích trénuje ve vojenském újezdu Boletice. Snímek je z roku 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia